reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Meteor Lake aneb Core Ultra 5 125H proti Ryzenu: slabší CPU, ale silnější GPU

13.12.2023, Milan Šurkala, aktualita
Intel Meteor Lake aneb Core Ultra 5 125H proti Ryzenu: slabší CPU, ale silnější GPU
Procesory Intel Meteor Lake by měly být už zítra uvedeny na trh a nyní se z úniků dozvídáme i nějaké detaily o výkonu. Zatímco CPU výkonem až tak neohromí, integrované GPU by mělo překonat i Radeon 780M.
Už zítra by mělo dojít k uvedení procesorů Intel Meteor Lake na trh. Ty mají mít dlaždicovou strukturu a jednou z dlaždic má být i výkonné integrované GPU. Před měsícem se objevil test, kdy GPU v nových procesorech Intelu nabízelo podobný výkon jako to v procesorech AMD, jmenovitě Radeon 780M ve Phoenixech. Tam se srovnávaly výkony při nastavení TDP na 28-30 W. Nyní se ale objevily výsledky testů, kdy byly procesory nastaveny na 65W TDP, a to jak u AMD, tak i u Intelu nové i starší generace. Konkrétně šlo o Core Ultra 5 125H, která má celkem 14 jader a podporu pro 18 vláken (4 P-Core, 8 E-Core a 2 LP E-Core). Základní takt je 3,6 GHz, Turbo činí 4,5 GHz, je tu 20 MB cache a v základu má 28W TDP. Integrované GPU pak disponuje 7 Xe-Core.
 
Intel Core Ultra 5 125H
 
Nejdříve srovnejme 28W verzi 125H a stejný procesor nastavený na 65W TDP (PBP). V takovém případě se výkon CPU části u 65W verze zvýšil o 16 %, GPU šlo nahoru o 12 %. Podívejme se ale nyní na 65W modely, tedy srovnání novinky při 65W PBP vůči předchůdci a vůči AMD. Nejprve to srovnejme proti předchozímu Core i5-13500H (8 jader, 16 vláken). Tam výkon CPU části zůstal na totožné úrovni (o něco vyšší multi-thread výkon, naopak nižší single-thread), nicméně výkon integrovaného GPU Intelu šel na dvojnásobek (+99 %). A to je velmi slušný nárůst.
 
Je to dokonce tak velký nárůst, že výkon GPU Intelu je nad Radeonem 780M o 6 až 18 %, tedy v průměru z těchto dvou testů v 3DMarku o 12 % (což není zase ale zrovna nějak dostatečně reprezentativní vzorek).  Bohužel v CPU oblasti má Intel výkon o 7 % nižší než Ryzen (jak v ST, tak i MT). Zde je opět dobré podotknout, že se jedná jen o malý počet testů, navíc velmi podobných, takže z toho nelze dělat všeobecné závěry.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama