reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel nabízí Core i9-14900KS po delidu i se zárukou, má to ale pár háčků

21.3.2024, Milan Šurkala, aktualita
Intel nabízí Core i9-14900KS po delidu i se zárukou, má to ale pár háčků
Aby se procesor Intel Core i9-14900KS vybičoval k maximálnímu výkonu, potřebuje výkonné chlazení. To usnadní delid procesoru, jenže takový krok vede ke ztrátě záruky. Dá se to ale obejít netradičním řešením.
Společnost Intel před pár dny představila extrémní procesor Core i9-14900KS, který dokáže v továrním nastavení s využitím Thermal Velocity Boost dosáhnout frekvence až 6,2 GHz. Má však natolik vysokou spotřebu, že k něčemu takovému nedochází zas až tak často. Je tak potřeba opravdu velmi výkonného chlazení, čemuž ale poněkud brání standardní heatspreader (IHS). Uživatelé, kteří tak chtějí procesor chladit účinněji, mohou zvolit odstranění IHS, to ale automaticky vede ke ztrátě záruky. Přesto je tu jedno netradiční řešení, a to dokonce svým způsobem oficiální, jak může být záruka ponechána.
 
Společnost Maingear je výrobcem PC a nabízí svůj konfigurovatelný desktop MG-1. V základu stojí 1296 USD a obsahuje 10jádrový procesor Intel Core i5-14400F. Za příplatek 645 USD do něj můžete dostat mnohem onen výkonnější 24jádrový procesor Core i9-14900KS (což je poměrně dost velký příplatek, uvážíme-li, že samotný tento procesor vyjde na 699 USD a 14400F je za cca 200 USD, tedy by příplatek měl být okolo 500 USD). Maingear ale ve spolupráci s Intelem připravil speciální verzi tohoto desktopu, která může být oficiálně vybavena tímto procesorem po tzv. delidu, tedy po odstranění IHS.
 
Lepší kontakt chladiče přímo s čipem na procesoru tak dokáže zlepšit účinnost chlazení, snížit teploty procesoru a oddálit nástup throttlingu (omezování výkonu). Výsledkem by tak měl být vyšší výkon sestavy. Maingear zároveň na toto řešení nadále poskytuje klasickou 1letou záruku (bavíme se zde o USA). Má to ale vedle nedostupnosti u nás a možnosti mít toto CPU po delidu i se zárukou jen v rámci sestavy (a nikoli samostatně) ještě jeden háček. Cena sestavy stoupne o dalších 200 USD.
 
Pro nás tedy něco takového není, nicméně to ukazuje jednu věc, že je Intel svolný k těmto věcem. A kdo ví, možná se něčeho podobného dočkáme i v sestavách dostupných v Evropě.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama