reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel: naše továrny pracují dobře, máme nové zákazníky

24.8.2015, Jan Vítek, aktualita
Intel: naše továrny pracují dobře, máme nové zákazníky
Intel již v roce 2010 založil podnik, který nabízí výrobní kapacity firmy k pronajmutí. Jedná se o divizi Intel Custom Foundry (ICF), o níž v poslední době nebylo moc slyšet. Jak to tedy s ní bude do budoucna?
Intel Custom Foundry (ICF) je tedy jistou konkurencí pro společnosti jako Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), GlobalFoundries nebo United Microelectronics Corp. (UMC), ale dá se říci, že tyto firmy se v současnosti nemohou divize ICF obávat. Však mají stovky zákazníků, pro které vyrábí počítačové čipy, zatímco ICF od doby svého vzniku získala jen šest zákazníků. Patří mezi ně Altera (nyní další divize Intelu), Achronix Semiconductor, Tabula (již neexistující), Netronome, Microsemi a Panasonic. CEO Intelu Brian Krzanich ale uvádí, že i když má jeho ICF málo zákazníků, spolupracujících firem je daleko více.





Intel byl ale dosud na informace týkající se divize IFC velice skoupý, a tak jsme se nemohli mnoho dozvědět o jejích zákaznících či plánech do budoucna. Nyní se ale o ní rozpovídal sám Brian Krzanich, který v současnosti divizi vede, neboť její generální manažer Sunit Rikhi letos v květnu odešel do důchodu a nástupce se stále hledá.





Brian Krzanich ohlásil, že divizi IFC se vede dobře a že získala nové zákazníky. Ti si zatím ale nepřejí být jmenováni, a to do té doby, než budou připraveni vypustit své chystané produkty na trh. Nechtějí si totiž takto ovlivnit vztahy s ostatními smluvními výrobci čipů.

Intel ale vidí ve smluvní výrobě budoucnost, neboť potřebuje maximálně využít své výrobní kapacity a nemůže se spoléhat na to, že je vytíží jen výrobou vlastních čipů. Zefektivnit výrobu pak potřebuje z toho prostého důvodu, že výzkum a vývoj nových výrobních technologií je stále dražší a složitější a stále dražší je také výstavba nových továren a jejich potřebná výbava. Dnes přijde vývoj jednoho výrobního procesu na cca 1 až 1,5 miliardy dolarů a investice do nové továrny pak přesahují 6 miliard dolarů. Můžeme tedy předpokládat, že význam divize IFC poroste, však Intel plánuje výstavbu továren, které by využívaly 450mm wafery (dnes max. 300mm) a jejich vybudování má přijít na cca 10 miliard.

Je otázka, kolik dnes Intel dokáže smluvní výrobou čipů vydělat a neví se ani to, zda vůbec používá svůj nejpokročilejší 14nm FinFET proces pro tyto účely. To se bohužel nedozvíme, ale dá se předpokládat, že jiné firmy by o intelovský 14nm FF mohly mít zájem, však je to v současnosti to nejlepší, co se dá použít pro výrobu vysoce výkonných čipů. Dle neoficiálních informací je ale Intel dražší než GlobalFoundries, Samsung Foundry, TSMC a jiní a jde také o to, že Intel své výrobní procesy vyvíjí s ohledem na své produkty a na jiné firmy moc nemyslí. V důsledku se tak řada firem bez vlastních továren raději poohlédne jinde. Navíc technologický náskok Intelu může být brzy smazán a je možné, že TSMC a Samsung přijdou s 10nm procesem dokonce dříve, neboť Intel už oznámil, že jeho nástup odsunul do roku 2017.

Zdroj: KitGuru
reklama