reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel: pátá i šestá generace Core přijde přístí rok

26.11.2014, Jan Vítek, aktualita
Intel: pátá i šestá generace Core přijde přístí rok
Intel ukázal aktualizovanou roadmap, která se týká páté a šesté generace procesorů Core, čili Broadwell a Skylake. Potvrdil tak, že se tyto procesory chystají pro příští rok, takže se můžeme těšit na nové 14nm procesory.
O příchodu procesorů Broadwell a Skylake se samozřejmě ví už dlouho a první Broadwell se už také prodávají, ale zatím pouze v podobě mobilních procesorů Core M. To ostatně ukazuje hned první stránka prezentace, jež dále informuje o 5. generaci procesorů Core (Broadwell) na jaro příštího roku a v jeho druhé polovině bychom se měli dočkat nových levných procesorů Pentium a Celeron (Braswell) a poté také další generace Core, již šesté, která nese označení Skylake.





Zajímavé je, že Intel v těchto materiálech vůbec nezmiňuje desktopové Broadwell a přitom by si měl chystat nové odemčené modely, které budou určeny především pro nadšence. Tyto procesory asi už nejsou tak důležité jako ty, které jsou určeny pro notebooky nebo mobilní počítače 2 v 1, však se bude stále využívat stejná čipová sada a stejné desky, takže můžeme říci, že půjde "jen o další Haswell Refresh", který bude vyráběn 14nm technologií. Nicméně ještě uvidíme, co konkrétního si Intel pro desktopové počítače přichystá.





Co se týče procesorů Braswell, a tedy chystaných Pentií a Celeronů, pak ty budou pochopitelně určeny pro levné počítače, mezi něž patří také Chromebooky, levné tablety a notebooky proo Windows, apod. Braswell má za úkol nahradit dnešní procesory Bay Trail-M, takže můžeme očekávat typickou spotřebu v jednotkách wattů.

Intel se také pochlubil, že výtěžnost jeho 14nm procesu, která dle zveřejněného grafu byla velmi špatná, se značně zlepšila a předpokládá se, že bude ještě vyšší a přiblíží se výtěžnosti 22nm procesu, s jehož nástupem zdaleka nebyly takové potíže. Však ty stojí za zpožděním procesorů Broadwell, za něž musely zaskočit aktualizované Haswell a i to je důvod, proč bychom se v příštím roce měli dočkat dvou nových generací procesorů Core.





Další graf se týká cen výkonných, mainstreamových a levných platforem, jež by se dle Intelu měly v příštím roce zvednout, a to především v mainstreamovém segmentu. To je pro výrobce PC jistě dobrá zpráva, však dražší počítače pro ně znamenají i vyšší marže a výdělky.





Nakonec tu máme ceny 14nm a 22nm procesorů, z nichž je vidět, že nejlépe jsou na tom Haswell, což je pochopitelné, neboť pro ně Intel použil již odladěný výrobní proces, což pro Ivy Bridge a Broadwell neplatí. Dobrou zprávou je, že výroba procesorů Broadwell by měla prudce zlevnit a do roka se dostat na úroveň 22nm procesorů.

Škoda že Intel neprozradil žádné podrobnosti o chystaných procesorech, a to ani Broadwell a ani Skylake. Hlavní zprávou tedy je, že Intelu se podařilo zkrotit 14nm proces, takže by již nic nemělo bránit v nástupu nových generací. Desktopové Broadwell by se tak měly na trhu ohřát jen krátce a spíše jen doplnit nabídku dnešních Haswell a hlavní událost roku přijde až v jeho druhé polovině.

Zdroj: Hexus.net
reklama