reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Ponte Vecchio: 16x Xe-HPC vedle sebe pro úsvit éry exascale

14.8.2020, Jan Vítek, aktualita
Intel Ponte Vecchio: 16x Xe-HPC vedle sebe pro úsvit éry exascale
Intel se v příštím roce chystá stejně jako AMD vstoupit do éry exascale, čili chce postavit superpočítač s výkonem alespoň 1 ExaFLOPS. A právě toho chce docílit především s použitím akcelerátorů Ponte Vecchio založených na Xe.
Intel Ponte Vecchio dle všeho nebudou jako EXASCALE GPU žádní drobečci. Intel o nich zatím neprozradil mnoho, ale z následujícího snímku to vypadá na 16 GPU, která budou zcela jistě vícečipová a tvořená různými procesy v továrnách Intelu a TSMC. 
 
 
Tento veskrze podivný obrázek bude mnohem jasnější, když se podíváme na vysvětlení toho, co jednotlivé části znamenají. Ač se to nezdá, díváme se v podstatě na jedno velice velké a komplexní GPU složené ze 16 čipů Xe-HPC ve dvou segmentech. Využije se zde technologie EMIB i Foveros pro propojení jednotlivých částí, kam budou patřit také samostatné I/O čipy a paměti HBM. Naživo to tak bude naprosté monstrum.
 
 
 
Po výkonu dle Intelu žadoní především oblast výzkumu v rámci různých disciplín a pak jde také o výkon nutný pro rozšiřující se ekosystém inteligentních propojených zařízení, což mohou být jednak prostě mobilní zařízení, nositelná elektronika nebo obecně IoT. 
 
 
Intel sám ostatně předpovídá, že v polovině 20. let bude na světě existovat 100 miliard zařízení, která budou potřebovat vzdálený výkon, a to především v rámci AI, jejího trénování i provozu. Jde tak o vizi jdoucí za technologii sítí, mobilních zařízení i cloudu, jde o vizi toho, kam se bude obecně ubírat celý trh Intelu. Mluví tak o éře inteligentní a propojené elektroniky. 
 
 
Dále se Intel věnuje čtyřem typům výpočetních zařízení: skalárnímu, vektorovému, maticovému a prostorovému, a to s tím, že všechny chce pokrýt pomocí vlastních produktů, respektive už je nyní v podstatě pokrývá. Skalární představuje klasické procesory pracující s maximálně několika desítky jádry zpracovávajících různé obecné úlohy. Vektorové představují GPU, čili vysoce paralelizované zpracování úloh, zatímco maticové je zase o tensorových jádrech či obecně o AI. A konečně prostorové je o FPGA, čili čipech s nestandardními enginy optimalizovanými pro různé úlohy. 
 
 
Zleva doprava tak jde i o stále vyšší specializaci. CPU zvládnou v podstatě všechny úlohy, které máme připraveny pro GPU, AI čipy i FPGA a AI je zase podskupina úloh určených pro GPU. Společně se specializací jde ale nahoru i efektivita a výkon, ale na druhou stranu obecně rostou i nároky na um lidí, kteří mají s takovými systémy pracovat. Proto Intel připravuje nové oneAPI, jež bude zahrnovat všechny čtyři typy výpočetních zařízení. O něm ještě uslyšíme. 
 
 
Architektura Xe tak bude spadat do vektorové oblasti, která Intelu dosud unikala, neboť ten nikdy nevyráběl GPU, jež by se dala považovat za konkurenceschopná s produkcí úspěšných výrobců. Snad jen i740 se k tomu ve své době dokázal přiblížit, ale to byla jen malinká hvězdička, která ihned zhasla. Xe tak představuje 12. generaci iGPU firmy Intel, i když jako Gen12 už ji označovat nebudeme. Xe je už téměř přítomnost i budoucnost GPU Intelu. 
 
 
A tato budoucnost má ovlivnit zvláště výkon serverů, přičemž Raja Koduri na závěr své prezentace ukázal snímek s jedním podstatným údajem. Intel totiž chce zařídit, aby výkon jednoho serverového uzlu díky oneAPI a Xe-HPC vzrostl v roce 2021 na více než pětisetnásobek toho, co servery nabízely v roce 2019. 
 
Čili to znamená naprosto bezprecedentní "hustotu výkonu" danou logicky právě tím, kolik Xe-HPC bude Intel schopen přímo vedle sebe naskládat do jednoho systému. Ale zda jich bude opravu až 16 vedle sebe, to ještě uvidíme, neboť právě Aurora, první superpočítač Intelu éry exascale, jich má využít vedle dvou Xeonů "pouze" šest. Ale uvidíme, to bude záviset i na schopnostech sběrnice Xe Link. 
 
Zdroj: Anandtech


reklama