reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Ready Mode: pro méně než 10W spotřebu

20.3.2014, Jan Vítek, aktualita
Intel Ready Mode: pro méně než 10W spotřebu
Společnost Intel ohlásila nástup nové technologie, která dostala název Ready Mode Technology. Využívá stavy nízké aktivity a napájení procesorů Haswell, aby dosáhla velmi umírněné spotřeby.
Intel říká, že uživatelé PC se z hlediska ekologie a nákladů na provoz chovají správně, že své počítače uspávají nebo hibernují, ovšem v takovém stavu jsou samozřejmě nepoužitelné a výhodou je jen jejich rychlé probuzení. Zde má právě posloužit nová Intel Ready Mode Technology, která využije různé stavy s označením C, v nichž mohou fungovat moderní procesory Haswell. Ty mohou pracovat v režimu velmi nízké spotřeby a přitom plnit úkoly, jako je třeba streaming multimédií do TV či mobilních zařízení nebo synchronizace dat.





Společnost předpokládá, že v nejbližší budoucnosti budou v kategorii desktopových PC nejvíce populární systémy All in One a malé počítače ve stylu Intel NUC, vedle čehož se Intel chce více věnovat také nadšencům. Nicméně Ready Mode Technology se uplatní především v prvních dvou případech.





Technologie má využívat především procesor v režimu C7, kdy by měl celý systém mít spotřebu pod 10 W. Nicméně to samozřejmě bude velmi záviset i na ostatním hardwaru, a to konkrétně úložných zařízeních, efektivitě napájecího zdroje, atd. Příslušný software má být k dispozici široké veřejnosti, takže jej budeme moci využít u vlastnoručně sestavených počítačů a jedná se o obdobu funkce Connected Standby, ovšem se značně rozšířenou podporou OS a aplikací. Podporovány pak budou základní desky s čipovými sadami Intel série 8 a 9.

Nakonec Intel ohlásil, že chce expandovat na trhu zařízení "portable All-in-One", přičemž je otázkou, jaká zařízení si pod tím máme představit. Klasická AiO jsou v podobě velkých počítačů integrovaných v desktopových monitorech, ale ty můžeme těžko označit za přenosné. Můžeme tedy očekávat podobné produkty, které ale budou lehčí, pravděpodobně dostanou vzhled přerostlých tabletů a dostanou také baterii. První taková zařízení ostatně již jsou na trhu, a to například v podobě recenzovaného Asus Portable AiO P1801-T, který však využívá kombinaci SoC NVIDIA Tegra 3 a Androidu. Intel si pro vývojáře chystá referenční systém, aby výrobci mohli využít jím vyvinuté technologie a lze očekávat, že nástup takových systémů zaznamenáme po příchodu nových procesorů Broadwell a některé se možná představí již za pár měsíců na Computexu. Tam bude k vidění přinejmenším onen referenční systém od Intelu, který dostal označení Black Brook.

Zdroj: Tom's Hardware
reklama