reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Skull Canyon: chystá se hi-end NUC

9.12.2015, Jan Vítek, aktualita
Intel Skull Canyon: chystá se hi-end NUC
Společnost Intel se chystá přinést na trh počítač typu NUC (next-unit of computing) s kódovým označením Skull Canyon. Očekávat můžeme moderní procesor Skylake, který bude vybaven výkonnou Iris Pro 580.
Intel zatím stihl vydat jen obrázkový teaser, který nám dohromady nic moc neřekne, ale i tak si můžeme udělat obrázek o tom, co si pro nás chystá. Pokud má jít o dosud nejvýkonnější NUC, které bude vybaveno grafickým jádrem Iris Pro, je poměrně jasné, co můžeme očekávat.





Můžeme se těšit na procesor Intel Core 6. generace (Skylake), který bude vybaven grafickým jádrem Iris Pro 580 (GT4e). To slibuje velice slušný výkon díky svým 72 shaderům, či EU (Execution Unit) a 128 MB L4 cache (eDRAM). To je přitom mezi integrovanými grafikami Intel skutečný pokrok, protože Iris Pro měly doposud maximálně 48 EU, a to v podobě Iris Graphics 540 a 550. Iris Pro 580 tedy dosud nefiguruje v žádném procesoru Intel, který se dostal na trh, takže Skull Canyon bude pravděpodobně první počítač, který takový procesor využije.

My jsme si v tomto roce vyzkoušeli procesor Core i7-5775C, jenž je vybaven jádrem Iris Pro 6200 (GT3e) se 48 shadery. Výkon tohoto jádra dosahuje 883 GFLOPS, zatímco Iris Pro 580 slibuje 1152 GFLOPS, což by mělo být vzhledem k počtu EU lepší, ale počítá se s nižším taktem. I tak jde ale o cca třetinu výkonu navíc a s takovou grafikou si budeme moci zahrát i moderní 3D hry, tedy až na ty nejnáročnější typu Witcher 3.

Otázka tedy je, jaký procesor se stane mozkem počítače Skull Canyon a jakou bude mít spotřebu. Uvidíme někdy v novém roce, kdy bude prozrazena také cena, která jistě nebude lidová.

Zdroj: Fanlesstech
reklama