reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Skylake přetaktován nad 7 GHz

8.2.2016, Jan Vítek, aktualita
Intel Skylake přetaktován nad 7 GHz
Zatímco se Intel aktuálně snaží překazit možnost snadného taktování řadových procesorů Skylake, v případě modelů K jde o zcela opačný přístup. Jeden z nich byl nedávno přitom přetaktován na frekvenci nad 7 GHz.
Pochopitelně že šlo o procesor Intel Core i7-6700K s TDP 91 W a výchozím napětím kolem 1,3 V, který by měl vysoké takty snášet nejlépe a především jde o to, že má odemčený násobič. Pochopitelně nejde o taktování, které by mělo nějaký praktický význam. Šlo čistě o dosažení rekordní frekvence, při čemž se využívá pro chlazení kovový zásobník plněný tekutým dusíkem, aby procesoru nevadilo nastavení mnohem vyššího napájecího napětí.





Intel Core i7-6700K má výchozí takt 4 GHz a turbo boost pouze o 200 MHz vyšší, což je ale jeho výhoda. Je vždy lepší mít vysoký základní takt než velké rozpětí turba, které může a nemusí být využito. Pokud se rozhodnete tento procesor taktovat s využitím vzduchového chlazení, pak je možné se dostat na nějakých 4,6 či 4,7 GHz, jak se povedlo v našem testu procesorů Skylake. To ale například v případě renderování znamená jen cca 14% nárůst výkonu za cenu o něco vyšší spotřeby, a to tedy v případě, že nesaháme na nastavení napájecího napětí. Pokud je zvýšíme, půjde spotřeba výrazně nahoru. No a jestli byste snad chtěli taktovat takový procesor kvůli hrám, uvidíte ve výsledných FPS ještě mnohem menší rozdíl, než je 14 procent.





Z těchto důvodů můžeme dnes taktování procesorů brát spíše jako sport, i když v případě low-end modelů, jejichž taktování se nyní Intel snaží překazit, tomu může být jinak. Nicméně zpět k i7-6700K. Dle reportáže PC Gamer má nový rekord na svědomí Chi-Kui Lam z Hong Kongu, jehož kousek pracoval na frekvenci 7025,66 MHz. A jako obvykle, bylo to taktování jen kvůli výslednému číslu, neboť z celého procesoru pracovalo pouze jedno jádro napájené napětím 4,032 V a chlazené tektutým dusíkem.

Celý systém se skládal ze základní desky ASRock Z170M OC Formula, pamětí G.SKILL Ripjaws 4 DDR4 RAM, neupřesněného 256GB SSD Plextor a karty Nvidia GeForce GT630. Tyto poslední dvě komponenty nejsou v tomto případě důelžité, alespoň ne tak jako 1300W zdroj od firmy Antec. Počítač pracovat s operačním systémem Windows XP.

Takt přes 7 GHz je tedy pro Skylake úspěch, ale nezapomínejme na to, že rekord v taktu procesoru x86 drží AMD FX-8370, který byl vyhnán až na 8,723 GHz.

Zdroj: PC Gamer
reklama