reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel ukázal roadmap: odemčené Broadwell jsou na cestě

3.2.2015, Jan Vítek, aktualita
Intel ukázal roadmap: odemčené Broadwell jsou na cestě
Na webu se objevila nová roadmap týkající se konečně už i desktopových procesorů včetně nástupců Haswell-E. Můžeme se tedy už bez spekulací podívat na to, kdy nové procesorové modely přijdou na trh.
V poslední době se mluvilo především o mobilních procesorech Broadwell, protože právě ty Intel na začátku tohoto roku představil. A i když si některé z nich najdou cestu i do desktopových počítačů, ty pravé desktopové procesory nové generace se teprve chystají. Intel je chce jako obvykle rozdělit do dvou hlavních skupin a budou to Broadwell-S pro běžné desktopy a All in One a pak Broadwell-E, čili nástupci dnešních Haswell-E. Ty jsou tedy zařazeny do první časové osy s označením X Processor (jako eXtreme). Důležité je, že se jich dočkáme dle dosavadních plánů Intelu na samotném začátku příštího roku, takže můžeme vzhlížet k veletrhu CES 2016. Ovšem stále půjde o šesti a osmijádrové procesory s TDP 140W, takže to vypadá, že pokud přinesou něco navíc, půjde především o vyšší pracovní frekvence.





Dále už to jsou procesory s označením S a zde je situace už složitější. V tomto roce totiž budou hrát svou roli hned tři (či čtyři, jak se to vezme) generace. Máme tu jednak Haswell a Haswell Refresh, pak očekávané Broadwell a nakonec i Skylake. V polovině druhého kvartálu, čili někdy v polovině května, přijdou na trh čtyřjádrové Broadwell s TDP 65 W a odemčeným násobičem. Jenomže během měsíce a půl už má nastoupit zbrusu nová generace Skylake se dvěma nebo čtyřmi jádry, což je nebývalá situace, která asi leckomu udělá v nabídce firmy Intel pěkný guláš.

Nové procesory Skylake-S navíc mají mít ve verzi K hodnotu TDP až 95 W, od čehož si můžeme leccos slibovat. Pokud totiž budou 65W Broadwell na výkonnostní úrovni dnešních 95W Haswell Refresh, pak je třeba se ptát, co Intel chce udělat s oněmi 30 W navíc u procesorů Skylake-S. Je možné, že ty nabídnou podstatně vyšší procesorový výkon, nebo spíše opravdu výkonnou grafiku. Však se mluví o chystaném jádru GT4e, které bude mít nebývalých 72 shaderů a k tomu ještě 64 MB paměti eDRAM. Takový grafický čip už bude schopen rozhýbat i náročnější hry a snadno konkurovat i moderním APU Kaveri od AMD. Skylake-S tak můžeme očekávat v době letošního Computexu.





Nicméně desktopové Broadwell nebudou procesory Skylake nahrazeny, ale budou i nadále aktuální, takže Intel bude najednou prodávat dvě platformy se sockety LGA 1150 a LGA 1151. To ale nepotká nedávno představené Broadwell-U, jež budou už na konci tohoto pololetí nahrazeny generací Skylake-U. V jejich případě je to naprosto jedno, však nejde o socketové a v maloobchodech samostatně prodávané procesory, takže jejich výroba může být utnuta. Skylake-U mají ale stejné základní vlasnosti.

Nakonec tu máme ty nejslabší modely určené pro nettopy a podobné levné počítače. Procesory Bay-Trail-D tedy konečně skončí a nahrazeny budou generací Brasswell, která ale má opět stejné základní vlastnosti, čili dvě až čtyři jádra, TDP do 10 W a pouzdro BGA. Zatím o nich víme to, že půjde o procesory s architekturou Airmont (pochopitelně 14nm) a Intel pro ně využije své obvyklé značky Celeron a Pentium.

Zdroj: VR-Zone
reklama