reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel uvádí nové mainstreamové SSD 540s v 6 verzích

14.4.2016, Jan Vítek, aktualita
Intel uvádí nové mainstreamové SSD 540s v 6 verzích
Intel si pro běžné spotřebitele připravil další sérii SSD, která se stala součástí SSD 5 Series. V obchodech je najdeme jako produkty s označením Intel SSD 540s, které tak naváží na starší Intel SSD 530 či 540, jež jsou k dispozici již od roku 2013.
Modely Intel 540 jsou prodávány vedle Intel SSD 530, které jsou však dnes již zastaralé a výběhové, takže je dnes už v obchodech najdeme jen výjimečně. Intel SSD 540 jsou také již nějakou dobu k dispozici jako spotřebitelské modely vedle sérií Intel SSD 7 a SSD 5 Pro, ale na našem trhu se moc neprosadily na rozdíl od série Intel 535. Co se týče Intel SSD 7 Series, to té spadají i nedávno testované modely SSD 750 nabízející vysoký výkon, podporu NVMe a přicházející ve verzích pro rozhraní PCI Express nebo U.2 (případně M.2 s PCIe u jiných SSD série 7). Intel SSD 5 Pro jsou určeny pro obvyklá rozhraní SATA 6 Gb/s a M.2 a využívají paměti MLC NAND Flash, zatímco nejníže stojící SSD 5 Series odlišuje to, že spoléhají na levnější paměti TLC NAND Flash (zde 16nm). Jejich výhoda tak spočívá v nízké ceně za gigabajt, ale s výkonem a výdrží už to bude slabší.





Nové Intel SSD 540s přicházejí dle původní zprávy v kapacitách 120 GB, 180 GB, 240 GB, 360 GB, 480 GB a 1 TB, což je odlišuje od SSD 540, které jsou k dispozici jako 120GB, 240GB, 480GB a 1TB modely. Intel bude nové modely nabízet v klasické 2,5" podobě pro SATA 6 Gb/s nebo jako 80mm dlouhé kartičky pro M.2, jež ale budou rovněž určeny pro rozhraní SATA.

Výkon SSD 540s se bude lišit model od modelu. Ty nejlepší dosáhnou rychlosti čtení 560 MB/s a co se týče ostatních údajů, tady je to zamotané. Na hlavních stránkách Intel udává maximální rychlosti zápisu až 125 MB/s, zatímco jinde je to až 480 MB/s. Pokud ale víme, co jsou paměti TLC zač, můžeme vytušit, o co se tu jedná. Až třetí zdroj nám potvrdí, že 480 MB/s je krátkodobá a skutečně maximální rychlost zápisu a 125 MB/s je udržitelná rychlost zápisu. SSD 540s tak budou vybaveny nějakým rychlým bufferem, který zvládne 480 MB/s, ale po jeho naplnění se začnou data zapisovat do hlavní paměti TLC a rychlost klesne na 125 MB/s. Stejné je to s IOPS, a to především opět při zápisu, jak ukazují následující tabulky.





Co se týče výdrže, zde si Intel věří, neboť nabízí u SSD s TLC paměťmi nevídanou 5letou záruku. Tady je ale třeba se pídit po detailech, protože SSD mají obvykle záruku se dvěma podmínkami a vyreklamovat je můžeme pouze tehdy, když nepřekročíme danou lhůtu a také celkovým objem zapsaných dat. Ten se obvykle označuje jako TBW (Total Bytes Written), ale ten jsem při nejlepší snaze v dokumentech Intelu nenašel. Uveden je pouze nic neříkající údaj MTBF (1,6 milionu hodin), a přitom jsou tato SSD dle zaznamenávaných atributu SMARTu schopna zaznamenávat celkové Host Writes i NAND Writes. Nelze předpokládat, že by Intel velkoryse nabídl reklamaci i takového SSD, které by bylo zatěžováno nad rámec schopností pamětí TLC, však jejich životnost lze "vyplácat" už během měsíců. Bylo by ale férové, kdyby se o tom zmínil ve specifikacích.

Zdroj: Intel
reklama