reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel vytvořil pro Stephena Hawkinga nový komunikační systém

3.12.2014, Jan Vítek, aktualita
Intel vytvořil pro Stephena Hawkinga nový komunikační systém
Profesor Stephen Hawking bude mít možnost lépe komunikovat se svým okolím a celým světem díky novému komunikačnímu systému, který pro něj na míru vytvořila společnost Intel. Díky němu bude Hawking i samostatnější.
Krom lepší komunikace s okolím tak nový systém umožní profesoru Stephenu Hawkingovi, aby mohl snáze provádět každodenní rutinní úkony, díky čemuž bude samostatnější. Ovšem nejde pouze o něj. Intel tuto novou platformu totiž nabídne jako otevřenou, aby ji mohly využít tři miliony lidí postižených neurodegenerativním onemocněním MND a kvadruplegií.





Nový komunikační systém od Intelu nahradí jeho již desítky let starou platformu a jeho velkou výhodou bude možnost nastavení dle potřeb. Konkrétně jde o systém ACAT - Assistive Context Aware Toolkit, který se může stát páteří pro další na míru upravené systémy. Samotný Hawking trpí MND spojenou s amyotrofickou laterální sklerózou (ALS), která postupně způsobila ochrnutí celého těla, takže již od roku 1985 je paralyzován. Intel mu přitom pomáhá již téměř dvacet let.




Systém ACAT je výsledkem tříleté práce profesora Hawkinga a výzkumníků z Intel Labs, kteří pracovali na výměně jeho dosavadního komunikačního systému. Výsledkem je to, že Hawking může psát dvakrát rychleji než doposud a v jiných úkonech je daleko rychlejší a efektivnější, což čítá snadnější a přesnější ovládání webového prohlížeče, práci se textem a e-maily, zkrátka v klasickém ovládání počítače. K tomu ale pochopitelně nevyužívá klávesnici, myš ani dotykovou obrazovku. Využíváno je k tomu čidlo na tváři a infračervený "přepínač" umístěný na brýlích, s jehož pomocí vybírá písmena na softwarové klávesnici. Britská společnost SwiftKey pak zajistila, aby se systém mohl sám efektivně učit, aby mohl předpovídat další písmena a slova, takže ve skutečnosti musí Hawking napsat ani ne pětinu všech znaků.

Aby mohl Hawking přepnout z komunikace s okolím, kterou mimochodem zajišťuje jeho notebooky Lenovo s MS Windows, musel se nejdříve přepnout z komunikačního okna, virtuální myší zapnout prohlížeč, myší najet na vyhledávací pole a nakonec zadat text pro vyhledávání. Nový systém tyto kroky automatizuje, ovšem ve zprávě nebylo uvedeno, jak přesně Hawking přejde funkci vyhledávání.

Zdroj: TZ Intel
reklama