reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Xeon Phi "Knights Mill": další útok na GPU v oblasti AI

21.11.2016, Jan Vítek, aktualita
Intel Xeon Phi "Knights Mill": další útok na GPU v oblasti AI
Intel ohlásil další generaci akcelerátorů, které nastoupí za Xeon Phi "Knights Landing" a zaútočí na trh s umělou inteligencí a hlubokým učením. Půjde o nové Knights Mills, které mají Intelu vylepšit pozici na trhu s AI systémy.
Pro Intel je umělá inteligence a hluboké učení trh, jehož aktuální velký nástup rozhodně nechce promeškat a je zřejmé, že kdyby zaspal, už by vzniklou ztrátu těžko doháněl. Pro takové systémy se totiž velice hodí také aktuální GPU, které vyrábí NVIDIA a AMD, zatímco Intel konkuruje akcelerátory Xeon Phi. Aktuálně se tak Intel dohaduje s NVIDIÍ nad tím, co z toho je pro hluboké účení lepší a výkonnější, takže i v blízké budoucnosti to bude souboj GPU vs. Xeon Phi, čili soupeření různých technologií. Točit se tu budou stále větší a větší peníze, jak se do vláčku s AI zapojuje stále více firem, mezi něž samozřejmě nechybí ani Google a Microsoft.





Informace o chystaných Knights Mill jsou ještě mlhavé, ale Intel už prozradil, že mají být až 4x rychlejší než aktuální Knights Landing. Intel přitom plánuje i jiný na trh s AI a hlubokým učením. Mluvíme o Lake Crest, produkt založený na technologii firmy Nervana, kterou Intel společně s jejím tvůrcem akvizoval. Nervana pracovala na speciálních čipech pro účely AI a neuronových sítí, které mají stejně jako moderní GPU využívat výkonné paměti HBM, a to v tomto případě až 32 GB. Intel chce výsledný produkt vypustit na trh v první polovině příštího roku a pak bude někdy později následovat Knights Crest. To už je čip využívající technologie Nervany, který už bude implementován hned vedle procesorů Xeon. Brian Krzanich slibuje, že díky této technologii očekává velký průlom ve výkonu pro trénování komplexních neuronových sítí a mluví rovnou o stonásobku toho, co je k dispozici dnes.

Můžeme tak v příštích letech očekávat velký souboj mezi Intelem a především NVIDIÍ, přičemž pokud se AMD také přidá se svou architekturou GCN, bude to jen dobře. Zatím ale živoří na okraji zájmu o AI systémy, i když nyní AMD přesto upoutalo pozornost samotného Googlu, který ve svých serverech využije karty FirePro. AMD ale bude muset stejně přijít s čipem, který může konkurovat modernímu GP100 od NVIDIE, a tím by mělo být GPU Vega.

Zdroj: Extremetech
reklama