reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Investigatory Powers Bill: surfování na internetu pod dohledem

4.11.2015, Jan Vítek, aktualita
Investigatory Powers Bill: surfování na internetu pod dohledem
Britové začalli posuzovat návrh zákona Investigatory Powers Bill, který ukládá poskytovatelům internetového připojení povinnost po dobu jednoho roku ukládat informace o aktivitě jejich zákazníků na internetu.
Mluvčí britského premiéra Davida Camerona tento zákon označila za jeden z nejdůležitějších pro toto období, neboť jde o zákon, který byl vytvořen za účelem zajistit bezpečnost britské veřejnosti. Návrh bude dnes zveřejněn Dolní sněmovnou parlamentu, aby mohl být prozkoumán a diskutován ve Sněmovně lordů. Hlasovat se o něm pak bude v příštím roce.





Britský parlament se už dříve pokoušel podobný zákon prosadit, kterému se začalo přezdívat "šmírácká listina". Ministryně vnitra Theresa May se však snaží zdůraznit, že Investigatory Powers Bill s ním nelze srovnávat. Dle ní jde především o systém, který neumožní jen tak někomu prohlížet cizí údaje o aktivitě na internetu. O tom musí vydat příslušné rozhodnutí vysoko postavený soudce, tedy ne jen nějaký soudní úředník, který se musí s případem předem seznámit.

V tom má být tedy hlavní rozdíl mezi dřívějším neúspěšným a nově prosazovaným zákonem. Legislativa také řeší možný případ zneužití ukládaných dat, které bude trestné. Úřadům samozřejmě nejde o sledování aktivity běžných lidí a jejich nákupů na Internetu, ale o lidi "podezřelé z terorismu, organizované zločinecné skupiny a lidi podezřelé ze zneužívání a únosů".

Co se týče samotných dat, která budou ukládána, pak ta nebudou zrovna moc detailní. Dle zprávy jde pouze o domény druhého řádu, čili žádné specifické adresy, natož pak třeba zadávané řetězce pro vyhledávání. Otázka je, k čemu takové informace pak vůbec budou.

Zdroj: Hexus.net
reklama