reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jak vypadá hvězdná obloha z Marsu?

16.6.2016, Jan Vítek, aktualita
Jak vypadá hvězdná obloha z Marsu?
Zajímalo by vás, jaký pohled se nejspíše naskytne člověku, který se podívá na noční oblohu z povrchu Marsu? Jistě jej nebude trápit umělé světelné znečištění jako na Zemi, ale na druhou stranu jsou tu jiné problémy.
Nedávno jsme se podívali na nově sestavenou celosvětovou mapu světelného znečištění, která ukázala, že opravdu tmavých míst už na pevné půdě moc nenajdeme a taková jsou logicky daleko od civilizace. Patří mezi ně i pouště na jihozápadě Spojených států, které tak trochu připomínají povrch na Marsu, a tak by jednoho napadlo, zda je i noční pohled na nebe z povrchu červené planety stejný, nebo snad ještě lepší. Však na Marsu se o světelném znečištění vůbec nedá mluvit a navíc je tamní atmosféra daleko řidší a nehrozí, že by výhled zakryly mraky zkondenzované vody či ledu. Dle toho bychom očekávali, že hvězdy budou ještě jasnější a jejich světlo se nebude mihotat.




umělecké ztvárnění oblohy Marsu s meteorickým rojem


Mars ale připravuje jiné komplikace, a to především prach, který i při pohledu přímo vzhůru dokáže snížit jas hvězd o celou jednu magnitudu. To se pochopitelně drasticky horší při sledování objektů blíže k horizontu, neboť tak musíme pochopitelně prohlédnout skrz tlustší vrstvu prachu, a ten tak dokáže zastínit hvězdy velikosti 4. magnitudy. Na Zemi je přitom za ideálních podmínek možno pouhým okem pozorovat hvězdy velikosti 8. magnitudy, ale takové podmínky už v naší republice nejsou.




západ slunce na Marsu zachycený vozítkem Curiosity


Marsovská vozítka mají dnes kamery, které jsou víceméně stejně citlivé jako lidské oko a pokud tam panují ideální podmínky, dokáže Opportunity vidět hvězdy velikosti 6. magnitudy, což je zhruba stejné, co dokážeme pouhýma očima v tmavších oblastech České republiky. Čili z povrchu Marsu lze dobře sledovat i různá zatmění nebo průlety komet. Například v roce 2014 sledovalo Curiosity průlet komety Siding Spring (C/2013 A1), která má původ v Oortově oblaku a ta byla skutečně dobře pozorovatelná, neboť kolem Marsu prosvištěla ve vzdálenosti pouze 140.000 kilometrů. Tato kometa s sebou přinesla meteorickou smršť, která vyvrcholila sprškou tisíců až desetitisíců za hodinu, což by byla u nás na Zemi skutečně spektakulární podívaná.

Dalším problémem při sledování hvězd z Marsu jsou až několikahodinové západy slunce, které ale na druhou stranu dokáží připravit nevšední zážitek, kdy mění barvu oblohy do modré a postupně až karamelové barvy. Pak tu jsou ale také dva známé přirozené satelity Marsu: Phobos a Deimos.




srovnání zdánlivých velikostí Deimosu a Phobosu s Měsícem


Oba jsou při vhodných podmínkách viditelné z povrchu planety, a především pak větší bramborovitý Phobos se svými krátery. Ten vychází na západě, a to i vícekrát za noc, neboť jeho doba oběhu je 0,3 dní. Menší Deimos je podstatně více vzdálen, a tak se na obloze jeví spíše jako jasná hvězda.

Zdroj: Astronomy
reklama