reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Japonský satelit pro sledování černých děr je možná ztracen

30.3.2016, Jan Vítek, aktualita
Japonský satelit pro sledování černých děr je možná ztracen
Satelit Hitomi, který byl nedávno vypuštěný na oběžnou dráhu, se odmlčel a vypadá to, že je ztracen, což ale ještě není jisté. Určen je pro sledování černých děr a Japonskou vesmírnou agenturu přišel na nemalou částku.
Samotný satelit Hitomi přišel japonskou JAXA na 270 milionů dolarů, takže jde o velmi drahé zařízení, jehož ztráta by velice zabolela. Vypuštěn byl 17. února letošního roku a dostal se na nízkou orbitu (575 km nad Zemí), kde úspěšně rozbalil své solární panely a začal s kontrolními operacemi. Svou práci měl zahájit 26. března, tedy minulou sobotu. Jenomže komunikace nebyla navázána a v ten samý den se satelit neočekávaně vychýlil ze své dráhy. Poté však JAXA na krátkou dobu zachytila jeho signál a oznámila, že začíná pracovat na nápravě, ale v U.S. Joint Space Operations Center zaznamenali, že kolem satelitu pohybuje pět malých objektů. JAXA ale stále doufá, že byl pouze poškozen (možný je únik plynu), což jej roztočilo a zapříčinilo ztrátu spojení.





Hitomi je znám také jako ASTRO-H nebo New X-ray Telescope a jeho hlavním úkolem je studovat strukturu a vývoj vesmíru. Využít měl k tomu své přístroje pro sledování tvrdého rentgenového záření, tedy takové, které má vlnovou délku kratší než 0,1 nm. Jeho přístroje přitom jsou schopny sledovat toto záření ve vlnových délkách, jaké jiná zařízení nezvládnou, což z Hitomi činilo unikátní satelit, který by mohl sledovat i to, jak se hmota chová kolem černých děr a také se mohl zaměřit na temnou hmotu.

JAXA se tedy stále snaží zjistit, co se s Hitomi stalo a zda bude možné tento drahý satelit zprovoznit. Naposledy se ale ozval v neděli, kdy byly jeho signál zachycen jen v krátkých intervalech, což napovídá, že se nekontrolovaně roztočil. O tom vypovídají i tvrzení různých pozorovatelů, kteří zaznamenali sérii záblesků, což by také měl být důsledek rotujícího satelitu a odrazů slunce od jeho panelů (podobně jako záblesky satelitů Iridium). Během příštích 24 hodin má Hitomi opět několikrát přeletět přes kontrolní stanice, takže držme palce, aby se s ním podařilo navázat spojení. Jinak by to nejen pro Japonsko znamenalo velké zklamání a zmařené investice.

Zdroj: KitGuru
reklama