reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

JPR: NVIDIA drží 81% trhu s grafickými kartami

2.9.2015, Jan Vítek, aktualita
JPR: NVIDIA drží 81% trhu s grafickými kartami
V průběhu srpna se objevila zpráva Mercury Research, dle níž podíl společnosti AMD na trhu s grafickými kartami klesl na pouhých 18 procent, a to ve prospěch konkurenční NVIDIE. Nová zpráva JPR toto potvrzuje.
Jon Peddie Research (JPR) tedy hlásí, že podíl společnosti AMD klesl na 19 procent, a NVIDIA tak drží 81 procent trhu s grafickými kartami, ale v tom není téměř rozdíl. Důležité je, že podíl AMD od předchozího kvartálu klesl z 22 % a meziročně je to dokonce pokles ze 38 %. Do těchto čísel se ale ještě nestihl promítnout nástup nových Radeonů 300 stejně jako hi-end grafických karet Fury.





Společnost AMD ale má důvody k tomu, aby věřila v obrat. Její nové karty Fury byly přijaty veskrze kladně, i když jde o výkonné a drahé modely, takže jejich prodeje zákonitě nebudou vysoké a chleba se bude lámat až v oblasti mainstreamových Radeonů 300. A ty, jak všichni dobře vědí, jsou založeny na starších generacích GPU, z nichž některé byly použity již potřetí.

Pak je tu nejnovější téma týkající se asynchronních shaderů, které je v posledních dnech velice diskutované. Marketing firmy AMD přitom vycítil příležitost a útočí na NVIDII, která zaujala spíše vyčkávací pozici. My se můžeme dohadovat o tom, zda budou karty AMD s architekturou GCN v DirectX 12 skutečně výrazně lepší než karty NVIDIA, a to i moderní s GPU Maxwell, respektive zda jim nové API přinese nárůst výkonu, zatímco konkurence bude stagnovat. To ale objektivně ukáže až čas a podrobné testy nových her, jež budou DX12 podporovat a ty dorazí později v tomto roce. Nicméně už dnes musí být uživatelé rozhodující se o koupi Radeonu nebo GeForce nahlodaní, čehož chce AMD přirozeně využít.

Co se týče prodejních výsledků firem AMD a NVIDIA, pak obě zažívají pokles, ovšem případě AMD jde o celou třetinu v porovnání s předchozím kvartálem, zatímco NVIDIA dodala jen o 12 % méně karet, a právě díky tomu si v celkovém srovnání polepšila. Nicméně zájem o grafické karty klesá, stejně jako o jiný PC hardware, což pociťují také výrobci základních desek, mezi nimiž se vyostřil konkurenční boj. Ovšem fakt, že trh s grafickými kartami se zmenšuje, způsobuje i to, že výkonné a drahé modely nabývají v celkových prodejích na důležitosti a prodej velkého množství levných karet se už vyplácí méně. I to je dobrá zpráva pro AMD, která má nyní díky kartám Fury X, Fury a Nano dobrou nabídku v hi-endu.

Na závěr této zprávy ještě můžeme zmínit, že NVIDIA prodlužuje svou akci týkající se hry Metal Gear Solid V: The Phantom Pain, kterou dodává zdarma k vybraným kartám. Nová hra již má být od včerejšího dne na trhu a potřebný kód pro její zprovoznění by zákazníci měli najít u karet či notebooků s těmito GPU:
  • GeForce GTX 980 Ti
  • GeForce GTX 980
  • GeForce GTX 970
  • GeForce GTX 960
  • GeForce GTX 980M a 970M

Nabídka firmy NVIDIA ale nebude trvat dlouho, protože byla prodloužena pouze o týden, tedy do 8. září, takže pokud chcete tento 30dolarový softwarový bonus, musíte si pospíšit.

Zdroj: JPR, Hexus.net
reklama