reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Linksys křísí starou školu a uvádí nové produkty WRT

5.1.2015, Jan Vítek, aktualita
Linksys křísí starou školu a uvádí nové produkty WRT
Společnost Linksys, která nyní patří pod Belkin, se rozhodla představit nová zařízení s označením rodiny WRT a klasickým modro-černým barevným schematem. Máme tu nový router, NAS nebo i anténu.
Linksys se tak snaží zákazníkům připomenout, že kdysi byla vyhledávanou společností vyrábějící velmi kvalitní, i když poměrně drahá síťová zařízení pro domácnosti. V poslední době si firmu Linksys ale majitelé přehazovali jako horkou bramboru, což její pověsti zrovna nepřispělo.





Máme tu tak již dříve představený čtyřanténový router WRT1900ac v kabátku, který připomíná staré dobré routery Linksys WRT a především známý WRT54G. Jde ale samozřejmě již o moderní hardware s podporou rozhraní Wi-Fi 802.11ac, který zvládne propustnost až 1900 Mbps vzduchem a k dispozici je open source firmware. Model WRT1900ac bude nově doplněn o tři novinky, a to jednak o 2x2 router WRT1200ac s propustností 1200 Mbps a cenou 180 USD. Ten je vybaven dvoujádrovým CPU Armada na 1,3 GHz a slibuje kvalitní šíření signálu pomoc PA + beamformingu, rozhraní eSATA/USB 2.0 a také USB 3.0. Vedle toho jsou samozřejmostí čtyři gigabitové LAN a jeden stejně rychlý WAN port, přičemž dvě antény bezdrátového rozhraní budeme moci odšroubovat. Jeho otevřený firmware bude u firmy Linksys k dispozici společně s vypuštěním routeru na trh, což se stane v dubnu.





Druhou novinkou je WRT Network Storage, čili síťové úložné zařízení. To je připraveno se dvěma šuplíky pro pevné disky s rozhraním SATA a podporuje RAID 1 pro ochranu dat v případě selhání jednoho disku, což ale samozřejmě nemusíme využít a můžeme si ponechat plnou kapacitu obou disků s veškerým rizikem. WRT Network Storage má dále ve výbavě rozhraní eSATA a USB 3.0 pro další rozšíření kapacity a přijde na trh někdy na jaře za 130 USD. Otázka je, zda půjde o klasický NAS s různými funkcemi danými firmwarovou výbavou, nebo o prosté nekonfigurovatelné úložiště.





Třetí a poslední novinkou jsou WRT antény s vysokým ziskem, které jsou určeny pro routery WRT1200ac a WRT1900ac. Linksys slibuje, že s jejich využitím dokáží tyto routery nabídnout až o 30 % větší pokrytí. Připojují se pomocí standardního konektoru RP-SMA a v 5GHz pásmu mají 7 dBi a v 2,4GHz pásmu pak 3 dBi. K dispozici budou také na jaře, a to za 100 dolarů v sadě po čtyřech. Vzhledem k výbavě routery WRT1200ac by ale měly být k dostání snad i v balení po dvou.

Zdroj: Tom's Hardware
reklama