reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Majitel GloFo chce prodat celou tuto firmu, nebo alespoň část

27.11.2015, Jan Vítek, aktualita
Majitel GloFo chce prodat celou tuto firmu, nebo alespoň část
Majitel společnosti GlobalFoundries hodlá prodat alespoň část této společnosti a v této době se poohlíží po vhodném zákazníkovi. Ten by měl být schopen za GlobalFoundries zaplatit 15 až 20 miliard dolarů. Co to znamená pro AMD?
Mateřskou společností GlobalFoundries je Mubadala Development, která byla založena v roce 2002 jako plně státní společnost Spojených arabských emirátů. Ty hledali cestu k diverzifikaci své ekonomie, aby ta nezávisela především na ropě, ovšem právě klesající ceny ropy mají být nyní hlavní příčinou toho, že se SAE snaží firmy GlobalFoundries zbavit. Koupily ji přitom teprve v roce 2009 v podobě bývalých továren AMD, které se spojily s továrnami Singapore Chartered Semiconductor Manufacturing Ltd.





GloFo jsou přitom zvláště pro AMD (ale i řadu jiných firem) důležitým partnerem, který má vyrábět 14nm procesory Zen. Zatím nelze tedy určit, jaký vývoj přinesou příští měsíce a zda bude mít záměr prodeje GloFo nějaký vliv na roadmap firmy AMD. Jasné ale je, že pokud nějaký bude, tak negativní, i když důvod prodeje prý nemá mít nic společného se stavem firmy GloFo. Pokud se však bude měnit majitel, mohlo by to přinést zdržení, i když v jeho zájmu by logicky mělo být, aby se držel plánu, jinak by mohl začít ztrácet zákazníky. Pro vztah AMD - GloFo by ale měla dále platit dohoda Wafer Supply Agreement, která udává, kolik waferů a za jakou cenu AMD odebere.

Samotná firma GlobalFoundries v poslední době expanduje. Získala továrny společnosti IBM, a to v podstatě za hubičku, protože ty byly pro IBM ztrátové. GloFo má také plány na výstavbu nové továrny v New Yorku, Drážďanech i Singapuru. Nový majitel by to tedy mohl změnit, ale není vůbec jisté, že se najde nějaký vážný zájemce, takže zatím není třeba tuto věc více řešit. Každopádně jde ale o citlivé téma, neboť pro AMD je naprosto zásadní, aby nástup další generace procesorů proběhl pokud možno bez zádrhelů.

Fudzilla nyní spekuluje, že nejpravděpodobnějším zájemcem je čínský národní investiční fond Hua Capital Management, což by dávalo smysl. Čína totiž už dlouho chce získat vlastní moderní výrobní kapacity, stejně jako by měla zájem o možnost vyrábět vlastní paměti typu RAM. Zástupci čínského fondu mají v současné době vyjednávat s Mubadala Development, takže možná již brzy uslyšíme o výsledku.

Zdroj: wccftech
reklama