reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Meta spouští generativní AI Imagine, chce konkurovat DALL-E a Midjourney

8.12.2023, Milan Šurkala, aktualita
Meta spouští generativní AI Imagine, chce konkurovat DALL-E a Midjourney
Přichází další systém generativní AI pro tvorbu obrazu. Jmenuje se Imagine s Meta AI (Imagine with Meta AI) a nyní se stává dostupným přes webové rozhraní. Založen je na modelu Emu, který byl natrénován např. na datech z Facebooku.
Systémů generativní AI pro obraz je spousta, mezi nejznámější patří DALL-E od OpenAI, Midjourney, Stable Diffusion nebo Adobe Firefly. Dalším systémem je Imagine s Meta AI (Imagine with Meta AI), který se nyní stává dostupným přes webové rozhraní na adrese imagine.meta.com. Jeho základ byl už nějakou dobu dostupný v rámci chatbota Meta AI, který byl uvolněn před dvěma měsíci. Snímky vytvořené tímto systémem mají prozatím vodoznak v levém spodním rohu, později by ale obrázky měly dostat neviditelný vodoznak odolný vůči ořezům, změnám barev, jasu, kontrastu a podobně. Výsledkem každého dotazu by měla být čtveřice obrázků s rozlišením 1280×1280 pixelů.
 
Imagine si nicméně nespustíte s účtem na Facebooku nebo Instagramu, potřebuje Meta účet, kterým disponují např. uživatelé VR brýlí Quest. Systém je založen na modelu Emu, o němž Meta v minulosti mluvila jako o systému natrénovaném na 1,1 miliardy obrázků z Facebooku a Instagramu, případně z volně dostupných snímků (zda se zde něco změnilo, to nevíme). Pokud jste tak na tyto sociální sítě dali nějaké fotografie, patrně jste se postarali o to, aby měla Meta dostatek trénovacích dat pro svůj nový systém.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama