reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft bude nabízet Windows 10 i jako placenou službu

13.7.2016, Jan Vítek, aktualita
Microsoft bude nabízet Windows 10 i jako placenou službu
Microsoft už na konci tohoto měsíce přestane nabízet upgrade na Windows 10 ze starších Windows 7 a 8.x zdarma, k čemuž se snažil zákazníky všemi možnými způsoby přesvědčit. Chystá si ale i zbrusu nový způsob pro šíření svého OS.
Už brzy by tak měly ustat jednotlivé přesvědčovací akce, které si Microsoft v minulém roce připravoval pro nebohé uživatele Windows 7 a 8.x, kteří ignorovali výzvy k upgradu na Windows 10 a z nějakého důvodu se nechtěli zbavit aplikace GWX (nebo to neuměli). Nyní se ale bude spíše ptát o tom, jakým způsobem chce Microsoft distribuovat svůj operační systém, respektive jak jej chce poskytovat. Ukázalo se totiž, že jej chce nabízet jako placenou měsíční službu, ovšem zatím pouze pro firemní zákazníky. Je ale třeba zpozornět.





Od letošního podzimu přibyde do nabídky Microsoftu systém Windows 10 Enterprise E3, který nebude mít prostou permanentní licenci. Namísto toho budou firmy platit 7 dolarů za každou "židli", čili prostě za každou provozovanou kopii na svých počítačích. Počet takto placených služeb Microsoftu se tak rozšíří na tři, přičemž ostatní jsou Azure a Office 365.

Microsoft nezapomněl zdůraznit, že tato věc se nijak nedotýká běžných uživatelů. Zatím, chtělo by se dodat. Běžní zákazníci po 29. červenci zaplatí za základní Windows 10 Home Edition cenu 119 dolarů, dále 199 dolarů za verzi Professional a 99 dolarů za přechod z Home Edition na Professional. Když uděláme rovnítko mezi verzemi Professional a Enterprise, pak placením 7 dolarů měsíčně firmy zaplatí celou licenci systému za 28 měsíců a dále už ji budou přeplácet. To může být výhodné pro takové firmy, které mají velice proměnlivý zaměstanecký stav, ale jinak to jako výhodná nabídka příliš nepůsobí. Zatím ale také nevíme, co dalšího se pod novou službou bude skrývat. Třeba tu budou další výhody při využití služeb Azure a Office 365.

Dle vyjádření firmy se žádný uživatel nemusí bát toho, že jeho zdarma aktualizované nebo zaplacené Windows 10 někdy v budoucnu najednou začnou vyžadovat měsíční platby, aby dále fungovaly. To ale neznamená, že se firma nebude snažit své uživatele přesvědčit k tomu, aby na takový systém přešli. Může jim totiž nabídnout různé výhody a přesvědčovat je o tom může podobným způsobem, jako to dělala v uplynulém roce. Díky aktualizačnímu systému ve Windows 10 by nebyl žádný problém spustit takovou masovou kampaň a Microsoft už několikrát ukázal, jak moc dokáže být při propagování svých nabídek invazivní.

Zdroj: Extremetech
reklama