reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft slaví čtyřicítku – kam půjde dál?

3.4.2015, Michal Hala, aktualita
Microsoft slaví čtyřicítku – kam půjde dál?
4. dubna 1975 byla založena společnost Microsoft. Takže je jí přesně 40 let. Pojďte se s námi krátce ohlédnout do minulosti a zavzpomínat. Pak se zamyslíme, jak na tom je softwarový gigant z Redmondu dnes a kam míří.
Společnost založili Bill Gates a Paul Allen. Když IBM sháněla operační systém pro svůj projekt PC, vybrala si Microsoft a jeho MS-DOS. Ten byl časem úspěšně nahrazen systémem Windows (zejména 3.1 a 3.11). Za připomenutí stojí také Windows 95 a 98, které ale lze s odstupem hodnotit jako architektonickou slepou větev.

Mezitím z DECu přišel Dave Cutler se svou vizí operačního systému „VMS Lite“. Tak vznikl úplně nový systém Windows NT, který se (mimo jiné) stal základem velice úspěšných verzí XP a 7. Filozofii a architekturu NT ostatně najdeme i v připravované verzi 10.


Loga MS-DOS a Windows


Již v době DOSu pro něj Microsoft vyvinul textový editor Word. Pak přibyl tabulkový kalkulátor Excel a nástroj pro prezentace PowerPoint. Tak vznikl veleúspěšný balík Office, další z dojných krav společnosti. Ten je mimochodem od začátku dodnes k dispozici i pro počítače firmy Apple.

Na základě řady NT vznikly úspěšné serverové verze a díky nim se Microsoftu podařilo etablovat i v tomto segmentu. A nezůstalo jen u nich, společnost uspěla s dalšími serverovými produkty. Pak přišel cloud a služby. A bylo toho mnohem a mnohem víc (třeba i všelijaký hardware)…


Vývoj loga společnosti Microsoft


V historii společnosti ale nebyly jen úspěchy. Byla selhání a propadáky. Připomeňme jen ten nejklíčovější pro současnost. Přes veškerou snahu se nepodařilo Microsoftu výrazně etablovat v mobilním segmentu. Na mobilech a tabletech dnes operační systém z Redmondu prakticky neuvidíte. A tím se dostáváme k budoucnosti.

Důležitým momentem bude úspěch, nebo neúspěch Windows 10. Ten rozhodně není ani zaručený, ani jistý. Když se podíváte na graf zastoupení jednotlivých verzí Windows na desktopu, tak Microsoftu se už delší dobu nedaří přesvědčovat uživatele starších verzí, aby upgradovali. Skoro pětina zůstává na Windows XP. Skoro dvě třetiny se drží Windows 7.


Zastoupení verzí Windows na desktopu


A – teď pozor – poslední verze 8 a 8.1 nemají dohromady ani šestinový podíl. A při všem respektu k tomu, co zatím předvedly Windows 10, v mnohém jde stále „jen“ o pokračovatele verze 8/8.1. Takže přijetí uživateli nemusí být zrovna vřelé. Může být, ale nemusí… A to by pro Microsoft byl problém.

Ovšem ani případný neúspěch Windows 10 by mu určitě nezlomil vaz. Neprospěl by mu, ale ani by ho „nevyřídil“. Rozhodně ne finančně, když uživatelům Windows 7 a 8.1 rozdá „desítky“ zadarmo. Stále bude silný v Office, které úspěšně převedl do mobilního segmentu počítaje v to i podporu konkurenčních platforem. Stále bude silný v podnikových řešeních. Stále tu budou doplňkové služby včetně cloudu.


Bill Gates


Ale právě desítky mají být důležitým (byť ne jediným) lákadlem do ekosystému řešení a služeb Microsoftu. A také psychologicky jde o hodně. Když Windows 10 uspějí i v mobilním segmentu, bude Microsoft i tady zase „ve hře“. Když ne, v Redmondu si budou muset pěkně lámat hlavu. A burza rozhodně nebude reagovat nadšeně.

Takže ve svém čtyřicátém roce existence se Microsoft rozhodně nudit nebude. Zakladatel Bill Gates je v e-mailu zaměstnancům k výročí ohledně (diverzifikované) budoucnosti společnosti optimista: „Máme zdroje a energii řešit nepříjemné problémy. Zabýváme se každým aspektem moderních počítačových technologií a máme nejhlubší oddanost výzkumu v odvětví… Výsledek je patrný v produktech, jako jsou Cortana, Skype Translator a HoloLens. To jsou jen některé z mnoha inovací, které jsou na cestě.“

Takže co myslíte, jak to dopadne?

Zdroj: Recode, Windows Central
reklama