reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MindFactory: jak se prodávají nové Alder Lake?

10.12.2021, Jan Vítek, aktualita
MindFactory: jak se prodávají nové Alder Lake?
Procesory Intel Alder Lake-S zdaleka nejsou dokonalé, což platí i pro celou jejich platformu a především se na trh nedostaly modely, které mohou firmě AMD skutečně zatopit. Ale na trhu jsou již měsíc, takže se můžeme podívat, jak se prodávají.
Intel Alder Lake-S měly své problémy s DRM her, které odmítaly spolupracovat, jsou tu problémy s chlazením, což se týká spíše desek a jejich patic a toto téma se jistě ještě bude řešit, dále můžeme zatím ještě zapomenout na koupi nové sestavy s paměťmi DDR5, pokud je nechceme horko těžko shánět, namísto čehož je lepší pořídit si raději kvalitní DDR4 s nízkým časováním. A pak tu máme také otázku spotřeby, cen základních desek a rovněž to, že na trhu jsou zatím jen dražší modely Alder Lake-S a desky se Z690.
 
To se od nového roku změní, ale nyní jsme ve výše popsané situaci a dá se říci, že AMD zatím nemuselo nijak reagovat. Ale reagovat by mělo, neboť jsme se už dozvěděli o chystaných Renoir X, které mají vytvořit konkurenci pro levnější chystané Alder Lake-S (plus levnější desky). Proti nim by jinak AMD nemělo co postavit, protože levné a moderní Ryzeny aktuálně na trhu nejsou a třeba Ryzen 3 z generace Zen 3 nebyly ani přichystány a asi ani nebudou. Renoir X totiž mají být upravená APU Zen 2 s deaktivovanou grafikou, která zkusí bojovat proti levnějším Alder Lake-S s pomocí až osmi jader, či alespoň to jsme se dozvěděli a teprve uvidíme, co je na tom pravdy.
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Jak se ale prodává ona šestice dostupných Alder Lake-S? Je nutno říci, že ta zatím není v cenové výhodě. I Core i5-12600KF přijde na více než 7000 Kč a pořídit k němu můžeme desku přinejmenším za 5000 Kč, takže Ryzeny mají výhodu levnějších desek, kterou ale zase vyvažuje výrazně vyšší hrubý výkon zmíněného Core i5. 
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Německý obchod MindFactory nám prozrazuje, že zájem o nová CPU je v druhé polovině tohoto roku celkově nízký, ovšem Alder Lake-S v tomto klimatu dokázaly dostat Intel na 30% podíl v počtu prodaných CPU, ale podíl na tržbách je o 4 procentní body nižší, což naznačuje, že lidé nebudou nejvíce kupovat ty nejdražší a nejvýkonnější Alder Lake-S. 
 
 
 
To potvrzuje i přehled nejprodávanějších modelů CPU opět z hlediska počtů a pak i tržeb. Jednoznačně tu vedou Ryzeny a němečtí zákazníci dávali přednost i starším Zen 2 a až pod nimi na sedmém místě (z hlediska počtu) máme Core i7-12700K a kousek pod ním Core i5-12600K. Nicméně i to je umístění, které je velice ovlivněno tím, jak byly nové Intely zpočátku dostupné, neboť dobře víme, že levnějším modelům KF trvala cesta na pulty obchodů déle. I proto se až na 19. místě krčí nejprodávanější z procesorů KF. 
 
O Alder Lake-S ale je mezi zákazníky zájem, který je rozhodně větší než o březnové Rocket Lake-S, jejichž nástup v grafech MindFactory ani není zaznamenatelný. Zájem o nové Intely by také měl růst s tím, jak se na trh dostanou nové levnější modely. 


reklama