reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA přenechá nízkou orbitu podnikatelům a přesune se výš

8.12.2015, Jan Vítek, aktualita
NASA přenechá nízkou orbitu podnikatelům a přesune se výš
NASA plánuje, že v budoucnu přesune své aktivity z nízké oběžné dráhy a tu pak přenechá soukromým firmám jako Space X a United Launch Alliance. To znamená i opuštění dnes intenzivně využívané Mezinárodní vesmírné stanice.
Nízká oběžná dráha Země sahá od výšky 160 km do 2000 km. Abychom se dostali do obrazu, tak první umělý satelit, ruský Sputnik-1, obíhal Zemi ve výšce 215 km, dnešní ISS (Mezinárodní vesmírná stanice) je ve výšce 340 km, tedy nějakých 50 km pod bývalou ruskou stanicí Mir. Od výšky 2000 km začíná střední oběžná dráha sahající až po geostacionární orbitu ve výšce 35.768 km a od tohoto bodu mluvíme o vysoké oběžné dráze.




Mezinárodní vesmírná stanice


NASA chce dle slov svého zástupce opustit ISS a nízkou oběžnou dráhu tak rychle, jak to jen bude možné a přesunout své aktivity do střední orbity. Agentura se chce totiž zaměřit na hluboký vesmír, do čehož spadá také lidská expedice na Mars i další potenciální návštěvy Měsíce. Ovšem její exodus z nízké orbity nenastane v nejbližších letech, však ISS má fungovat až do pozdních 20. let tohoto století a poté bude řízeně poslána skrz atmosféru do oceánu.

Zároveň NASA předpokládá, že soukromé společnosti jako Space X a další budou mít v tu dobu již ambice vytvořit na nízké orbitě své vlastní vesmírné stanice, jež poslouží vědeckým účelům a nově i turistice nebo dokonce výrobním účelům. Nicméně by mělo jít o výrazně skromnější projekty, než jakým je ISS, která stála již 140 miliard dolarů a NASA sama do ní každoročně investuje 3 miliardy a brzy to budou 4 miliardy.

William Gerstenmaier z NASA zároveň vyzval soukromé firmy, aby se začaly podílet na provozu, a tedy i financování ISS a vyzkoušely si samy, co je možné na takové stanici dělat. Vedle toho tu je i Čína, která již pozvala evropskou ESA k tomu, aby společně vytvořily novou vesmírnou stanici, která by začala fungovat kolem roku 2020.

Zdroj: KitGuru
reklama