reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA provedla druhé kolo experimentů s ohněm ve vesmíru

24.11.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
NASA provedla druhé kolo experimentů s ohněm ve vesmíru
NASA se snaží, aby astronauti v kosmických lodích byli v co největším bezpečí. Z toho důvodu také provádí ve vesmíru experimenty s ohněm na nejrůznějších materiálech, nyní proběhlo už druhé kolo.
NASA před několika měsíci prováděla na palubě kosmické lodi Cygnus experiment s ohněm, aby zjistila, jak rychle se oheň šíří a jak se v mikrogravitaci chová. Při prvním experimentu, který nesl název Saffire-I, se nechal hořet vzorek materiálu o rozměrech 40,6×94 cm. Nyní Národní úřad pro letectví a kosmonautiku provedl další kolo těchto experimentů. Druhý ohnivý test nejrůznějších materiálů dostal název Saffire-II a byl prováděn na devíti různých materiálech, které byly na dálku zapáleny v téže kosmické lodi Cygnus.


Experimenty s ohněm na různých materiálech slouží především k tomu, aby vědci byli schopní předvídat, jak se bude chovat případný požár, který by na kosmické lodi mohl vzniknout. Testy byly prováděny na materiálech, jako je například Nomex. Ten se používá při výrobě úložných vaků na kosmických lodích a je podobný nylonu. S ohněm se experimentovalo také na plexiskle, které se používá pro výrobu oken do vesmírných lodí, a nechyběly ani vzorky čtyř polymerních materiálů s různou tloušťkou.

Tým výzkumníků, kteří se experimentem Saffire-II zaobírají, ještě nemá sestavené výsledky celého experimentu. Je však možné se podívat na videa, ve kterých je průběh ohnivého experimentu zaznamenán na dvou vzorcích. Vzorek číslo sedm je materiál Nomex, materiál označený číslem devět je kus plexiskla o velikosti 5×29×10 cm.


Nebude se jednat o poslední ohnivý experiment, který má NASA v plánu vykonat na palubě kosmické lodi Cygnus obíhající kolem Země. Následovat by měla ještě třetí část. Data ze všech tří experimentů mají v budoucnu posloužit ke zvýšení bezpečnosti astronautů v kosmických lodích, a to především na dlouhých misích. Je potřebné přesně zjistit, jak se oheň na odlišných materiálech ve vesmíru šíří, aby bylo možné požárům předejít. Nebylo by dobré, kdyby se kosmonauti bez těchto experimentů vydali na dlouhou cestu na Mars, jak plánuje například Elon Musk. Americký podnikatel a CEO společnosti SpaceX chce dostat první lidi na rudou planetu dokonce i dříve než NASA.

Zdroje: engadget.com, NASA

reklama