reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA provedla úspěšný experiment s ohněm ve vesmíru

16.6.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
NASA provedla úspěšný experiment s ohněm ve vesmíru
Experimentování s ohněm na palubě kosmické lodi má pomoct vědcům lépe poznat, jak by se ve stavu beztíže choval případný požár. NASA nyní provedla zatím nejvetší experiment s ohněm ve vesmíru na palubě nákladní lodi Cygnus.
Kosmická agentura NASA provedla ve vesmíru na palubě kosmické lodi experiment s ohněm. Tento ohnivý experiment se oficiálně nazývá Saffire-I, což má být zkratka pro "safe fire". Účelem tohoto experimentu je totiž zajištění bezpečnosti v případě požáru na kosmické lodi, který by v situaci, kdy by se vymkl kontrole, způsobil tragédii. Je důležité především zjistit, jak se oheň ve vesmíru chová a jakým způsobem se šíří.

Chování ohně ve vesmíru se už testovalo i dřív, jednalo se však jen o malé kousky materiálu, experimentovalo se i na Zemi v uměle vytvořeném stavu beztíže. U experimentu Saffire-I se však nechal hořet velký vzorek z hořlavého materiálu o rozměrech 40,6×94 cm, pozorovalo se především šíření ohně z jednoho konce vzorku na druhý. Experiment Saffire-I probíhal uvnitř kosmické lodi ve speciálním uzavřeném prostoru o rozměrech 90×90×150 centimetrů. V nadcházejících týdnech bude tým vědců analyzovat data a vyvozovat závěry.

Celý experiment s ohněm v kosmické lodi mají na starosti vědci z Glennova výzkumného střediska od NASA, jež se nachází v Clevelandu, a ze společnosti Orbital ATK. Experiment řídili na dálku a probíhal na palubě kosmické lodi Orbital ATK Cygnus. Tato kosmická loď s cílem provést experiment opustila Mezinárodní vesmírnou stanici toto úterý, 14.června.





Na Mezinárodní vesmírnou stanici nákladní loď Orbital ATK Cygnus už dřív přivezla potřebné materiály a zásoby ze Země, které posádka vyložila a na jejich místo naskládala naopak odpad z ISS. Následně Orbital ATK Cygnus odletěl, aby na něm mohl být proveden experiment s ohněm.

S cílem udělat kosmické lodě bezpečnějšími je naplánováno ještě několik experimentů, konkrétně další dva. První experiment Saffire-I proběhl úspěšně, další na řadě bude Saffire-II, který bude zkoumat hořlavost vzorků s rozměry 5×30,5 cm v závislosti na kyslíku. Experiment Saffire-III bude zase testovat oheň ve větším měřítku. Všechny tyto další experimenty budou opět probíhat na nákladní lodi Orbital ATK Cygnus při zásobovacích akcích na ISS.

Tyto experimenty s ohněm jsou důležité zejména pro astronauty, kteří budou podnikat dlouhé cesty. V nejbližší budoucnosti se totiž plánuje první cesta lidské posádky na Mars. Kdyby při přepravě posádky v kosmické lodi vypukl požár, astronauti musí vědět, jak se bude oheň chovat, aby mohli podniknout správná opatření, především však musí být bezpečně navržená sama kosmická loď. A zdá se, že první kosmonauti, kteří Marsu dosáhnou, by měli mít svůj transport zajištěný soukromou společností SpaceX. Její zakladatel a současný generální ředitel Elon Musk se totiž rozmluvil o tom, že by lidé na Marsu mohli být už v roce 2025, což je dřív, než plánuje NASA.

Zdroje: engadget.com, NASA
reklama