reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA zachytila paprsky gama z oblasti srazivších se černých děr

26.4.2016, Jan Vítek, aktualita
NASA zachytila paprsky gama z oblasti srazivších se černých děr
V únoru letošního roku zařízení LIGO detekovalo gravitační vlny ze dvou černých děr, které se srazily ve vesmíru. Potvrdila se tak teorie Alberta Einsteina, která je shodou okolností stará sto let. Nyní byl ze stejné oblasti zachycen i záblesk záření gama.
Gravitační vlny zachycené v únoru měly dle zjištění vědců z NASA původ ve dvou černých dírách, které se spirálovitě přibližovaly k sobě, až se srazily. Obě měly mít hmotnost asi 30 našich Sluncí (Sluneční hmotnost) a v okamžiku jejich srážky byla uvolněna trojnásobná energie, kterou disponuje Slunce, a to ani ne ve čtvrtině sekundy.





Po této kolizi, se astronomové zaměřili na data z různých teleskopů, aby zkusili najít něco navíc, třeba známky záření z dané oblasti. Na starost si to vzal tým Fermi, kde pracuje také Adam Goldstein, dle nějž vědci ani nepředpokládali, že by něco našli. Když se "potkají" dvě černé díry, tak se totiž nesrazí a nespojí v jednu během chvilky, trvá to miliony let, než se k sobě spirálovým pohybem dostatečně přiblíží. Vědci tak předpokládali, že už dlouho předtím "vyluxovaly" své okolí od veškeré hmoty, přičemž ta přitom může být zdrojem světla, zatímco ony samotné ne. V průběhu kolize černých děr by se tedy dle všeho nemělo uvolňovat žádné světlo ani záření, ale přesto se ve stejné oblasti v momentu srážky a zachycení gravitačních vln něco objevilo.

Teleskop Fermi provozovaný americkou NASA zachytil záblesk záření gama, a to ani ne sekundu poté, co se černé díry začaly spojovat. Byla by tak velká náhoda, kdyby byl původ tohoto záblesku jinde než v oblasti srážky černých děr, ale jistota to není. Dle Goldsteina je šance asi 1:500, že záblesk vznikl někde jinde, a není tedy spojen s černými děrami, takže vědci se už mohou začít ptát, jak je možné, že byl zachycen, když dle všeho se nemělo objevit žádné.




- gravitační vlny zachycené zařízeními LIGO -


Potvrzení tohoto fenoménu nebude snadné. NASA prostě potřebuje, aby LIGO nebo jiné k tomu vhodné zařízení zachytilo další kolizi černých děr a také bude ještě probíhat diskuze o tom, co zachytil teleskop Fermi. Svou zprávu přinesla také INTErnational Gamma-Ray Astrophysics Laboratory (INTEGRAL), jejíž nástroj prý neviděl to, co Fermi, ale také nejde přímo o detektor paprsků gama. Dle Goldsteina tak není jasné, zda by v INTEGRAL vůbec byli schopni záblesk pozorovat.

Jaké jsou tedy šance, že LIGO v dohledné době zpozoruje další srážky černých děr? Více než slušné. V několika příštích letech budeme mít prý možnost sledovat tento fenomén s 90procentní pravděpodobností, takže se vědci jistě také zaměří na to, zda po něm bude následovat záblesk.

Zdroj: Extremetech
reklama