reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA zkusí odklonění asteroidu i bez ESA

20.12.2016, Jan Vítek, aktualita
NASA zkusí odklonění asteroidu i bez ESA
Nedávno jsme se věnovali společnému projektu agentur NASA a ESA, které měly spolupracovat na zkoušce odklonění asteroidu. Na straně evropské ESA ale došlo k tomu, že projekt byl zrušen, a tak jsme čekali na to, co udělá NASA.
Jednalo se o společně vytvořenou skupinu Impact and Deflection Assessment (AIDA), přičemž NASA měla v rámci ní přispět svou vesmírnou lodí DART (Double Asteroid Redirection Test) a ESA zase plánovala vypustit AIM (Asteroid Impact Mission). Nicméně nedávno se v Curychu rozhodovalo o osudu několika vesmírných misí včetně pokračování ExoMars a také dané AIM a zatímco na Mars dostala ESA z finančního hlediska zelenou, projekt AIM byl zrušen. Logicky nás pak zajímalo, co na to řekne NASA, však AIM měl posloužit pro měření toho, zda projektil DART zasáhnuvší asteroid bude mít na jeho dráhu nějaký vliv. NASA ale nemá v úmyslu AIDA zrušit, neboť případný efekt dopadu DART bude měřitelný i jinak.





Záměr byl konkrétně takový, že AIM nejdříve zamíří k asteroidu Didymos, který má cca 800 metrů v průměru a také má vedle sebe menšího, asi 150metrového souputovníka, jemuž se říká Didymoon. AIM by se vydal do vesmíru v říjnu 2020, k asteroidu přiletěl v květnu 2022, kde by jej studoval a připravil se na přílet "sondového projektilu" DART. Ten měl být vypuštěn v prosinci 2020 a poté by využil svůj solárně-elektrický pohon, aby nabral co nejvyšší rychlost, a při zasáhnutí asteroidu Didymoon měl tak co největší kinetickou energii. AIM by pak sledoval samotnou kolizi a změřil by, zda DART nějak ovlivnil dráhu tělesa. Jde tak o koncept využití vysokorychlostního projektilu, který by svou energií při dopadu mohl alespoň minimálně zapůsobit na dráhu vesmírného tělesa původně směřujícího k Zemi.

Členské státy ESA ale odmítly AIM financovat. Generální ředitel ESA Jan Woerner poznamenal, že třeba takové Německo nejdříve nabídlo jen 35 milionů eur, zatímco se od něj očekávala suma kolem 60 milionů. Poté Němci svou nabídku zcela stáhli, takže finanční podpora mise AIM se scvrkla natolik, že musela být zrušena.

Američané k tomu sdělili, že misi DART toto rozhodnutí zatím neovlivnilo a že je stále ve fázi A vedené Laboratoří aplikované fyziky (APL) na Univerzitě Johna Hopkinse. Finance vydrží do března 2017 a poté bude NASA rozhodovat o přidělení dalších peněz. Čili lze počítat s tím, že si američané poradí i jinak, neboť kdyby to nešlo, již nyní by nemělo cenu v projektu pokračovat. Andrew Cheng z APL ale také doufá, že Evropané nakonec najdou cestu, jak v projektu AIM pokračovat, neboť ten má podporu samotné ESA a jejího gen. ředitele, který dle svých slov stále zkouší shánět potřebné peníze.

Pokud by ale Woernerovy snahy selhaly, DART by měla přesto startovat, jen by její dopad nesledovala blízká sonda AIM, ale pozemní teleskopy. Ty by se pak zaměřily i na případnou změnu dráhy Didymoonu, takže DART bez AIM bude mít stále smysl, ale s ním by to bylo lepší.

Zdroj: Space.com
reklama