reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Největší pozemský teleskop FAST byl dokončen

7.7.2016, Jan Vítek, aktualita
Největší pozemský teleskop FAST byl dokončen
Číňanům se podařilo tři měsíce před plánovaným dokončením dostavět nový pozemský teleskop FAST (Five Hundred Meter Aperture Spherical Telescope), který se tak stal světově největším svého druhu. Předčí tak i notoricky známou observatoř Arecibo.
Číňané tak dokončili instalaci 4450 trojúhelníkových panelů, které tvoří celý talíř teleskopu FAST. A jak jeho název Five Hundred Meter Aperture Spherical Telescope uvádí, celkový průměr teleskopu je půl kilometru, i když jako efektivní se označuje průměr 300 metrů. Předpokládaný termín dokončení teleskopu FAST byl v letošním září, takže nakonec se vše podařilo s tříměsíčním předstihem. Výstavba trvala téměř pět let a spolkla celkem 180 milionů dolarů.





Originální zpráva se nevyhnula ani tolik populárnímu přepočtu na fotbalová hřiště, ale pak je tu ještě jeden údaj od jednoho z vědců pracujících na výstavbě teleskopu. Ten uvedl, že pokud by se talíř teleskopu až po okraj naplnil vínem, každý ze sedmi miliard lidí na planetě by mohl dostat z takového objemu pět lahví. Pro lepší srovnání, Arecibo Telescope v Portoriku, který byl dokončen již v roce 1963, má průměr 305 metrů a na dlouhých 53 let se stal největším zařízením svého druhu.





Čínská vláda také vyhlásila v pětikilometrovém okruhu okolo teleskopu FAST v podstatě zakázanou oblast, z níž bylo či ještě bude vysídleno téměř 9000 obyvatel do okolních měst. Každý přesunutý člověk dostal jako kompenzaci 12.000 juanů, což je asi 44.000 korun a pokud máme věřit čínským zdrojům, tento přichystaný osud spíše uvítali.

Nyní vědci obsluhující svůj nový teleskop začnou se zkouškami a vychytáváním případných chyb, což je považováno za první stádium jeho využití, které potrvá dva až tři roky. Už v jejich průběhu ale bude teleskop pracovat a dívat se hluboko do vesmíru, ale zatím nebude otevřen potřebám celosvětové vědecké komunity. Až po celkovém uvedení do běžného provozu jej budou moci využít vědci z celého světa a vzdáleně jej ovládat, což bude zpočátku umožněno i ze základny ve více než 2000 kilometrů vzdáleném Pekingu.

Čínští vědci doufají, že jejich teleskop přinese zásadní objevy. Bude moci detekovat slabé pulzary, studovat gravitační vlny a zvláště ty s nízkou frekvencí a také se zapojí do hledání nejen inteligentního mimozemského života. Krom jasných známek civilizace díky zachycení vysílání z cizí soustavy bude teleskop pátrat i po aminokyselinách

Zdroj: Xinhua
reklama