reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

New York Times žalují OpenAI a Microsoft za porušení copyrightu

28.12.2023, Milan Šurkala, aktualita
New York Times žalují OpenAI a Microsoft za porušení copyrightu
Tvůrci chatbota ChatGPT mají další soudní tahanici. Zažaloval je New York Times za porušení copyrightu, kdy byl chatbot natrénován na jejich datech, aniž by za ně zpravodajskému médiu zaplatili. Teď mu navíc tímto obsahem konkuruje.
Umělá inteligence a autorské právo, to je poměrně rozsáhlý problém, protože AI je natrénována na autorských dílech, přičemž ne vždy za ně autoři dostávají zaplaceno. Žalobou na Microsoft vyhrožoval Elon Musk, neboť chatbot OpenAI ChatGPT byl natrénován i na datech z jeho sociální sítě Twitter (nyní X). Zpravodajské médium New York Times rovnou i žalobu na OpenAI a Microsoft podalo u Federálního obvodního soudu na Manhattanu. Podle žaloby byl ChatGPT natrénován na milionech autorsky chráněných článcích, přičemž OpenAI za ně nezaplatilo a soupeří s NY Times jeho vlastním obsahem. Připomeňme, že hodnota OpenAI se nyní odhaduje na 80 mld. USD a sám Microsoft do firmy investoval 13 mld. USD.
 
Podle média by tyto dvě společnosti měly být zodpovědné za miliardy škod, které takovým chováním měly způsobit. Problémem je i to, že ChatGPT občas doslovně opakuje části vět z článků, které jsou za paywallem, navíc ani neuvádí zdroje, ze kterých čerpá. Lidem tak začíná stačit odpověď z ChatGPT, aniž by navštívili stránku skutečného zdroje a autora informace. Ten tak přichází o příjmy, zatímco ty plynou do kapsy někomu, kdo vytvořil systém pro jejich "kompilaci" bez toho, aniž by zaplatil podíl skutečnému zdroji.
 
Vidíme tak i současně posun v celém odvětví, kdy se začíná přístup k těmto textovým datům pro trénování licencovat. OpenAI už tak v červenci získal licenci od Associated Press a nedávno také od Axel Springer. Připomeňme, že podobný problém se týká i obrazové generativní AI, která byla v mnoha případech natrénována na obrázcích z internetu. Některé firmy to řeší alespoň volně dostupnými snímky (i když to bez uvedení zdroje v případě Creative Commons nestačí a snímků ve veřejné doméně zas tak moc není), nicméně i zde se začínají čím dál častěji objevovat smlouvy mezi fotobankami a systémy pro trénování AI (případně je trénují na vlastních datech jako Adobe Firefly na snímcích z vlastní fotobanky Adobe Firefly). Fotografové pak dostávají provize.
 
Zdroj: digitaltrends.com, nytimes.com, obrázek (autor: Quince Media, CC BY-SA 4.0, přes Wikimedia Commons, přidáno "ChatGPT")


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama