reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NFT "psa s růžovou čepicí" se prodalo za 92.000.000 Kč

20.3.2024, Milan Šurkala, aktualita
NFT "psa s růžovou čepicí" se prodalo za 92.000.000 Kč
Spousta NFT ztratila hodnotu, která je dnes v podstatě na nule. Neplatí to ale pro všechny. Fotografie psa s čepicí, který se stal základem meme-coinu DogWithHat, se totiž vydražil za částku 4,3 milionu USD.
Doba šílených hodnot NFT (Non-Fungible Token) pominula a od roku 2021, kdy šlo o jejich největší slávu, se propadla natolik, že 95 % z nich se dostalo na nulu. Tak to alespoň bylo na podzim loňského roku. Zájem o kryptoměny ale poslední dobou zase roste, Bitcoin nedávno trhnul svůj rekord a dostal se dost přes 70 tisíc USD, spolu s tím roste i hodnota dalších altcoinů a meme-coinů. Lidé ale nezapomněli ani na NFT. Ta se stále prodávají a máme tu jeden velmi zajímavý prodej za opravdu velmi vysokou částku. Jde o snímek psa Achi v růžové čepici z listopadu 2018. Ten se na sklonku roku 2019 stal virálním a dal vzniknout meme-coinu DogWithHat (kód WIF).
 
 
NFT tohoto snímku se nedávno dalo do dražby za vyvolávací cenu 0,15 ETH (zhruba 11,5 tisíc Kč), nicméně částka se vyšplhala až na 1210,759 ETH, což v dané době znamenalo částku okolo 4,3 milionu USD. Nyní už je to kvůli poklesu ceny Etherea asi okolo 4 milionů USD. V přepočtu na koruny se pak bavíme o dnešní hodnotě okolo 92 milionů Kč. Novým majitelem je Gigantic Rebirth Ventures. Hodnota WIFu je hodně volatilní a o nějakém výrazném skoku v souvislosti s tímto prodejem se asi nedá mluvit, ačkoli mu to mnozí přisuzují (v tomto období sice šla nahoru asi o 10 %, ale to už bylo součástí většího růstu ze dne předtím, přičemž ale současně nedosáhla ani na hodnotu, kterou to mělo jen pár dní zpět).
 
Zdroj: petapixel.com, coindesk.com, obrázek (zdroj: Adobe Stock)


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama