reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Norsko chce jít proti těžařům kryptoměn, spotřebovávají spoustu elektřiny

19.4.2024, Milan Šurkala, aktualita
Norsko chce jít proti těžařům kryptoměn, spotřebovávají spoustu elektřiny
Zemí, které bojují proti nadměrné spotřebě datových center těžařů kryptoměn, je povícero. Nyní se k nim přidává i Norsko, které pro ně bylo atraktivní kvůli levné elektřině z obnovitelných zdrojů.
Těžba kryptoměn je energeticky velmi náročná záležitost, a tak není divu, že proti ní bojuje nejeden stát. Zhruba před čtvrt rokem napři EIA ve Spojených státech amerických oznámila, že zahájí průzkum spotřeb datových center těžařských společností, aby se zjistil dopad na energetiku a další vlivy. Vysoká spotřeba elektrické energie, která se jen pro Bitcoin odhaduje na spotřebu dvou našich republik, se nelíbí také Norsku. Norská vláda totiž zvažuje, že proti těžařským společnostem, resp. datovým centrům obecně, provede patřičné kroky. Mělo by jít o zákonné regulace, které by vládě dovolovaly "zavřít dveře" projektům, které v zemi nechtějí.
 
Ministryně pro digitalizaci Karianne Tung a ministr energetiky Terje Aasland se totiž nechali slyšet, že toto je typ byznysu, který v Norsku není vítán. Země se ale kvůli své levné elektřině z obnovitelných zdrojů (zejména jde o vodní elektrárny) stala oblíbeným terčem evropských těžařů a vysoká spotřeba energie může způsobovat problémy elektrické síti. Norsko sice není zdaleka zemí s nejvyšším hashrate, ale i jeho cca 0,75 % celosvětové kapacity není zas až tak málo, neboť ho řadí obvykle na 11. pozici na světě. Sousední Švédsko, které je na tom s hashrate podobně (mírně vyšší než v Norsku), např. loni zvýšilo daně pro datová centra, aby odradilo další těžaře a těm stávajícím ztížilo situaci.
 
Zdroj: coindesk.com, gadgets360.com, foto (Marko Ahtisaari, CC BY 2.0, přes Wikimedia Commons)


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama