reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nová třída SSD bez DRAM poslouží jako náhrada za HDD

9.6.2016, Jan Vítek, aktualita
Nová třída SSD bez DRAM poslouží jako náhrada za HDD
Výrobci v honbě za co nejlevnějšími SSD, které jsou s to nahradit pevné disky, zkoušejí všechno možné. Nedávno se na trh dostaly nové modely s buňkami TLC i ve 3D podobě a nyní jsou v kurzu také SSD bez paměti DRAM.
Výrobci SSD musí chtě nechtě přesedlávat na paměti NAND Flash s buňkami TLC, které dokáží uložit tři bity do jedné buňky namísto dvou v případě MLC. Kvůli tomu ale také mají obvykle podstatně nižší životnost a jsou i pomalejší při zápisu, což vyvažuje 1,5násobná kapacita, a tím i nižší cena. Nicméně TLC buňky v pamětech 3D NAND nejsou tak špatné a vyrovnají se rovinným pamětem MLC NAND Flash, ale stále jsou bohužel dražší než rovinné TLC NAND Flash, které se tak používají v těch nejlevnějších modelech SSD.

Do závodu o nejlevnější SSD je zapojena řada firem jako například OCZ (Toshiba) a pak společnosti, kteří nemají bezprostřední přístup k vlastním pamětem a SSD kontrolerům. Máme tu například známou firmu ADATA, která ukázala nové modely SU700 a SP580 označené za DRAMless i HDD Replacement. To znamená, že se ADATA snaží ještě více zkrouhnout náklady vynecháním bufferu, čili paměti DRAM. Ta slouží k rychlejšímu přístupu k datům, neboť po zapnutí načte LBA tabulku. Takto ji ale SSD bude muset načítat z hlavní pomalejší paměti, což bude mít očividný následek. Právě proto výrobci označují taková SSD za HDD Replacement, čili náhradu za pevný disk, ale otázka je, jak to bude s cenami.





Společnost ADATA nezapomněla uvést výsledky benchmarku CrystalDiskMark, které ukazují, že výkon takových SSD je stále slušný. Je ale naprosto jasné, že tu bude muset nastoupit tzv. SLC cache, která funguje jako rychlá, ale kapacitně omezená paměť pro zapisovaná data. Ta se pak musí zapsat ještě jednou do hlavní TLC paměti, aby cache uvolnila, což znamená další zápis navíc. A pokud tuto přinejlepším několikagigabajtovou SLC cache při zápisu zaplníme, propadne se rychlost zápisu cca na úroveň pevného disku. Nicméně čtení TLC buněk na žádné SLC cache nezávisí.

Co se týče ADATA SU700, pak to přichází jednak s 3D TLC NAND, kerým patří výše uvedená sada výsledků zmíněného benchmarku a pak také s MLC NAND paměťmi s výsledky uvedenými vespod.





Dále se představila nová značka na trhu s SSD kontrolery, a to Maxiotek, která staví na základech známé značky JMicron, od níž se Maxiotek odštěpil, aby se věnoval zvláště SSD kontrolerům. Premiéru obstaral kontroler Maxiotek MK8115 určený ke správě pamětí 3D NAND, a to v tomto případě od firmy Micron.





Kontroler podporuje až 1TB SSD a interně dokáže využívat jistou implementaci RAIDu, a to ne pro navýšení výkonu, ale pro zajištění vyšší bezpečnosti, takže by mělo jít o nějak pojatou redundanci dat. Počítá se zatím s SSD pro rozhraní SATA 6 Gbps a jestli se dobře koukám, ani tato odhalená SSD nemají paměť DRAM, se kterou ale PCB počítá.





Už zmíněný model ADATA SP580 bude patřit mezi absolutní low-end, protože jednak nemá DRAM a pak využívá 2D TLC NAND Flash, jejichž chabý zapisovací výkon se bude snažit napravit právě SLC cache. Pro opravu chyb poslouží LDPC (Low Density Parity Check). Zaměření do low-endu pak potvrzuje i fakt, že SP580 budou k dispozici jako 120GB a 240GB modely.

Zdroj: Tom's Hardware
reklama