reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nové PCI-E 4.0 přijde v roce 2017

26.6.2015, Jan Pánek, aktualita
Nové PCI-E 4.0 přijde v roce 2017
Rozhraní PCI je s námi již skoro deset let, konstantě vylepšuje komunikaci mezi základní deskou a různými kartami, nová verze má přijít se zvýšením rychlosti, a přesto si zachová poměrně zastaralé měděné propojení.
PCI SIG (Special Interest Group) už vyvíjí nové rozhraní 4 roky, již od začátku si stanovila cíl, že nové rozhraní musí přenést 16 GT/s, to znamená Gigatransfers Per Second a v podstatě to značí, kolik bitů bude za vteřinu přeneseno. Takže v tomto konkrétním případě slot PCI-E 4.0 1x dokáže přenést 2 GB dat za vteřinu. Maximální výkon PCI-E 4.0 16x bude tedy představovat 32 GB/s, což je dvojnásobek oproti předchozí generaci.

Zajímavé je, že zachována zůstala technologie, se kterou bylo této rychlosti dosáhnuto. Jedná se o propojení za bázi mědi, což už je v dnešní době poměrně zastaralý materiál. Moc dalších informací ještě není dostupných, a to protože se ještě zkrátka neví. Slot je stále ve vývoji, momentálně je k dispozici verze 0.7, to znamená, že na alfa verzi (1.0) si ještě počkáme do roku 2017.

PCI-E sice použije nový konektor, ale i tak bude zajištěna zpětná kompatibilita, takže do nového slotu budete moct strčit i starší grafické karty (a jiné karty), které budou mít rozhraní PCI-E 3.0. To ale neplatí naopak, nové karty s rozhraním PCI-E 4.0 se do starých konektorů nevlezou.





"Udělali jsme hodně výzkumů na téma konektor - vyzkoušeli jsme všechno," řekl Al Yanes, prezident PCI SIG. "Máme některé špičkové elektrické inženýry - je vzrušující vidět, co se při vývoji děje."

Dále se Al Yanes vyjádřil k tomu, že 4. generace konektoru je poslední, která bude využívat mědi. Věří, že do 5. generace by se mohlo dostat optické spojení. Je to sice významná změna, ale jednou bude podle Ala Yanese stejně muset přijít a teď už se měď dostává na hranici svých možností.

"Doufám, že naši inženýři naleznou způsob, jak učinit optické spojení efektivní, co se týče nákladů, v době, kdy to bude potřeba," zakončil Al Yanes.

Zdroj: KitGuru.net
reklama