reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nové Radeony míří do obchodů, slíben je dostatek pro všechny

22.6.2016, Jan Vítek, aktualita
Nové Radeony míří do obchodů, slíben je dostatek pro všechny
Zatímco NVIDIA má kvůli enormnímu zájmu o nové GeForce problémy saturovat trh, AMD má od 29. června, tedy už za týden, nabídnout nové Radeony, jichž má být dostatek pro všechny díky velkým zásobám.
Cenám nových a starých GeForce jsme se už věnovali dvakrát. Ty nové si drží prvotně nastavené ceny především kvůli nedostatečnému množství na trhu a malému výběru a ty staré zato jdou s cenou dolů. AMD však představí své nové Radeony RX 480, 470 a 460 příští týden ve středu, takže trh se starými zatím moc nereaguje. Ceny se pochopitelně mění, ale nedá se říci, že by nějak celkově reagovaly na blížící se Radeony nebo zlevňující konkurenci. Že by starých Radeonů v prodejních kanálech už moc nebylo? To ještě uvidíme, každopádně nyní se soustředíme na ty nové.





AMD se připravuje na to, že zájem o nové Radeony bude velký a dle zdroje aktuality už velcí výrobci po několik dnů až týdnů shraňují zásoby a naskladňují všechny možné Radeony s čipy Polaris, čili RX 480, RX 470 a RX 460 různých typů a paměťových konfigurací. Očekává se tak, že pokud AMD NVIDII něčím převálcuje, pak to bude právě dostupnost nových karet. Ty pochopitelně nebudou novým GTX 1070 a GTX 1080 z hlediska výkonu konkurovat, ale právě proto jde i o menší čipy, jež jsou jednodušší na výrobu s potenciálně vyšší výtěžností.

Různí výrobci už také nabízí nové Radeony v předprodeji, ale jde o ty zahraniční. I u nás můžeme najít díky cache vyhledávače Google záznamy Radeonu RX 480 v obchodech, ale zde o předprodej pochopitelně nejde. Dle jednoho z obchodů můžeme očekávat ceny 7000 a 8000 Kč s daní za 4GB a 8GB verzi RX 480 a doufejme, že to opravdu nebudou nejnižší částky, které za tyto karty zaplatíme.





Protože pokud se potvrdí, že Radeon RX 480 je na tom s výkonem podobně jako karty Radeon R9 390 až 390X, pak nová karta bude cenově i tak výhodnější, ale asi ne tak, jak jsme obecně očekávali. Každopádně zákazníci prahnoucí po GeForce GTX 1080, a především ti na západě, se nemohou spolehnout ani na to, že koupí tuto kartu za referenční cenu. Ti v USA si musí připravit přinejmenším 859 USD, což je daleko od 600 USD za nereferenční verze.

Velká očekávání nízkých cen nových Radeonů ale vznikla také dle toho, že AMD zmínilo částky 99, 149, 199 a 229 USD za RX 460, RX 480, RX 480 4GB a RX 480 8GB. To ale nezahrnuje různé poplatky a mnohé nereferenční verze se také mohou vyšplhat až na 300 USD.

Zvláště ostře sledovaný tak bude souboj mezi RX 480 8 GB s Radeonem R9 390X (rovněž 8 GB), jenž se dá s trochou snahy sehnat i za cenu pod 10.000 Kč, ale ve velkých obchodech je to i přes 11.000 Kč. Referenční verze RX 480 s 8 GB RAM by tak měla být za 8000 Kč, ale férové bude srovnat spíše cenu nereferenčních modelů, které mohou být výrazně dražší, neboť za oněch 10 až 11 tisíc se dá sehnat třeba model Asus řady STRIX nebo Sapphire NITRO s výkonným chladičem. Na druhou stranu, RX 480 bude mít nevýhodu novinky na trhu, jejíž ceny se ještě nestihly řádně usadit.

Zdroj: wccftech
reklama