reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA Pascal: až 6144 CUDA jader a GDDR5?

18.3.2016, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA Pascal: až 6144 CUDA jader a GDDR5?
NVIDIA byla zatím velice skoupá na informace o chystaných GPU Pascal a do světa vypustila jen málo informací. Nyní se ale objevily materiály, které přináší přesné specifikace hned tří nových karet: GTX 1080, 1080 Ti a TITAN.
Takováto označení jsou čistě spekulativní a v samotné tabulce jsou uvedena jiná označení, a to GeForce X80, X80Ti a X80 Titan. Pod tabulkou je uvedeno NVIDIA Confidential, jak se tvůrce tabulky snažil vzbudit dojem pravosti, ale jinak tato tabulka přímo křičí, že si ji nějaký fanoušek spíchl doma v tabulkovém procesoru. Nicméně nebude na škodu se podívat, o čem se na webu spekuluje.





NVIDIA tedy zatím ani nezveřejnila obchodní označení nových karet a je možné, že nebude pokračovat v řadě zakončené zatím sérii GTX 900. Ostatně přechod na zbrusu novou výrobní technologii po dlouhé době je dobrou příležitostí k tomu, aby firma přišla s novým způsobem označení a třeba to nakonec bude X jako římská desítka. Šlo by tedy o karty GeForce X a pak by série mohla pokračovat označením X100, X200, atd.





Co tedy tabulka uvádí? V některých případech se jistě nemýlí, jako třeba v tom, že půjde o 16nm čipy. Pak by mohl sedět i počet shaderů a z toho vycházející čísla udávající množství ROP a TMU, na základě čehož lze snadno vypočítat hrubý výkon, ale to jen v případě, že by odpovídaly i takty. Dále tu je paměťový systém, kde je uvedeno, že HBM2 budou vyhrazeny pouze kartě TITAN a slabší se spokojí s GDDR5. To by dávalo smysl v případě, že by TITAN nastoupil někdy později, však i samotné AMD s paměťmi HBM2 počítá až v příštím roce v rámci generace Radeonů Vega. No a co se týče TDP, to nepotřebuje komentář.

Tyto dozajista vyfabulované specifikace mají ale přinejmenším jednu podstatnou slabinu. Dle nich by GPU GP100 mělo podporovat paměti GDDR5 i HBM2, což je naprostý nesmysl. Namíchat bychom mohli podporu GDDR5 a GDDR5X nebo HBM1 a HBM2, ale tak rozdílné paměťové technologie dohromady rozhodně ne, neboť to by jen zbytečně zabíralo cenné místo na čipu. Krom toho by nová náhrada za GeForce GTX 980 měla nést spíše 8 GB paměti než 6 GB a co se týče taktu 8 GHz a 512bitové sběrnice na GeForce X80Ti, to lze rovněž pokládat za nepravděpodobné řešení, jež jde na samotnou hranici technologie GDDR5.

Zdroj: Videocardz
reklama