reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA plánuje GTX 980 Ti, přijde ale až po prázdninách

27.3.2015, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA plánuje GTX 980 Ti, přijde ale až po prázdninách
Po vypuštění karty GeForce GTX TITAN X se začalo mluvit o tom, že by NVIDIA mohla přijít s kartou GeForce GTX 980 Ti, která by nabídla velmi slušný výkon pro herní sestavy. Tato karta asi je na cestě, ale přijde až za několik měsíců.
NVIDIA oficiálně představila GeForce GTX TITAN X tento měsíc, ale ještě před jejím vypuštěním bylo víceméně jasné, že tato karta nebude jediná, která využije nejnovější grafický čip této firmy, čili GM200. Jde o naprostý hi-end generace Maxwell, který se skládá z 8 miliard tranzistorů a nabídne 3072 shaderů oproti 2048 shaderům karty GeForce GTX 980. Má sice nižší pracovní frekvence, ale polovina shaderů navíc je na výkonu rozhodně znát a navíc má tato karta 12 GB paměti.





GeForce GTX 980 Ti by tak byla obdobou modelu GTX 780 Ti, který přišel jako lepší verze základní GTX 780, ovšem s tím rozdílem, že tyto karty od sebe liší "jen" 576 shaderů, zatímco v případě GTX 980 Ti a GTX 980 by to bylo 1024. Pak bychom mohli očekávat, že GTX 980 Ti jako herní karta nabídne i menší objem grafické paměti, přičemž otázka je pouze to, zda půjde o základní 4 GB, nebo spíše více. Však tato karta bude mít výkon i pro hry renderované ve vysokém rozlišení, čímž rozhodně nemáme na mysli Full HD, takžev jejím případě přijde kupa paměťových čipů vhod. Výměnou za nižší objem paměti v porovnání s kartou TITAN X by mohly být vyšší pracovní frekvence, pokud to tedy výrobní technologie firmě NVIDIA umožní.

Dle Sweclockers by tedy GeForce GTX 980 Ti měla dorazit po letošních prázdninách a zaútočit by tedy měla na novou generaci výkonných Radeonů řady R9 300, od nichž se očekává velmi slušný výkon i díky novému typu pamětí HBM. Jejich úspěch je přitom pro AMD velmi důležitý, však v poslední době je spíše ve stínu Intelu i NVIDIE.

Můžeme tedy prý očekávat, že očekávaná GeForce bude představena na události GAME24 2015, která proběhne 18. září a NVIDIA už ohlásila, že na ní představí nové produkty. To jsou ale čiré spekulace a asi by se nikdo nedivil, kdyby NVIDIA přišla s touto kartou dříve, aby zachytila nástup nových Radeonů. Potřebné GPU by pro to měla.

Zdroj: Hexus.net
reklama