reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nvidia představila Drive PX, samořídící počítač určený pro automobilový průmysl

18.3.2015, Tomáš Kuzin, aktualita
Nvidia představila Drive PX, samořídící počítač určený pro automobilový průmysl
Nvidia vidí budoucnost samořídících vozidel ve strojovém učení, nikoli v předprogramovaných vzorcích chování. Představila nový počítač Drive PX, který se má stát univerzální platformou pro automaticky řízené automobily.
Během prezentace nového Drive PX na GTC (GPU Technology Conference) v San Jose, řekl výkonný ředitel Nvidie Jen-Hsun Huang: „Řízení není o detekci, řízení je naučené chování“ a přesně to je filozofie Drive PX. Současní jízdní asistenti jsou schopní detekovat některé jízdní situace (vyjetí z jízdního pruhu, překážku v dráze, apod.), provést jednoduchou klasifikaci a v krajních situacích zastavit vozidlo.

Drive PX půjde dál, auto nebude pouze pozorovat a detekovat, ale i interpretovat situace a ze zažitých situací se učit. Důležitou součástí procesu učení bude i schopnost získané zkušenosti sdílet s ostatními. Jen-Hsun projekt srovnal s několik let starým projektem Dave od DARPA. Dave byl malé autíčko, schopné se řídit na základě „deep learning“ neurální sítě, která interpretovala data z několika kamer a Dave se tak z provozu učil řídit a vyhýbat se překážkám.



V poslední době v rámci vývoje vzniklo několik projektů s plně automaticky řízenými automobily. Nicméně tato auta nejčastěji spoléhají na detailní mapy a předdefinované vzorce chování, a proto se většinou dají provozovat pouze v kontrolovaném prostředí. Po hardwarové stránce je Drive PX založen na dvou procesorech Nvidia Tegra X1, díky nimž disponuje výpočetním výkonem 2.3 teraflop a může tak vyhodnocovat obraz až z 12 dvoumegapixelových kamer při 60 fps.

Nvidia v projektu vidí velký potenciál, neboť automatické systémy řízení jsou přesně směrem, kterým se průmysl v současnosti ubírá. Drive PX bude k dispozici vybraným vývojářům jako developer kit již v květnu, a to za cenu 10 000 USD.

K projektu se už stihl vyjádřit i Elon Musk, výkonný ředitel automobilky Tesla, který vidí v nové technologii možnosti pro budoucí vývoj automaticky řízených automobilů Tesla.

Zdroj PCWord
reklama