reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Objevil se záznam o Intel Arc Battlemage, střední třída asi dostane 12 GB VRAM

26.3.2024, Milan Šurkala, aktualita
Objevil se záznam o Intel Arc Battlemage, střední třída asi dostane 12 GB VRAM
Nová generace grafických karet Intel Arc Battlemage se pomalu blíží a nedávno se s ní objevil záznam v databázi benchmarků. Ten napovídá, že se možná zúží paměťová sběrnice, ale navýší kapacita pamětí.
Společnost Intel chystá novou generaci svých grafických karet. Nynější Arc Alchemist by měl nahradit Arc Battlemage a nyní se objevuje záznam v benchmarku SiSoftware, který by mohl patřit právě této kartě (resp. kartám, protože se objevily dva záznamy). Jedno z GPU mělo 160 CU, což znamená 20 Xe jader, 320 EU a celkem by mělo jít o 2560 shader jednotek, druhé se dostalo na 192 CU. V takovém případě hovoříme o 24 Xe jádrech, 384 EU a 3072 shader jednotkách. Takové konfiguraci odpovídá dnešní karta Intel Arc A580, která je někde v oblasti nižšího mainstreamu.
 
Zatímco však A580 má 8GB VRAM na velkorysé 256bitové sběrnici, v případě nových Battlemage benchmark ukazoval kapacitu paměti 12 GB. To by znamenalo slibné navýšení kapacity paměti, ale také pravděpodobně zúžení sběrnice z 256 na 192 bitů. S tím patrně přijde i snížení paměťové propustnosti, nedojde-li ke značnému navýšení taktu pamětí. Oba dva vzorky běžely na nízké frekvenci 1,8 GHz, zde ale připomeňme, že standardní takt A580 je ještě nižší s 1,7 GHz (všechny ostatní modely Alchemistů mají 2,0 GHz nebo více).
 
Jde o testy prvních vzorků, takže s ještě neodladěnými ovladači. Benchmark ukázal výsledky, kde slabší z Battlemage dosáhl na 6030 MPx/s, silnější pak na 7231 MPx/s. Pro srovnání, Arc A750 s 28 Xe jádry a vyšším taktem 2,05 GHz ve stejném testu dosahuje 9927 MPx/s. To znamená, že "IPC" nových GPU, přepočteme-li to na stejný počet jader a stejnou frekvenci, je asi o 3 % nižší než u nynější generace. Zde je ale opět nutné říci, že jde o první vzorky. Dá se tedy předpokládat, že později na tom budou ovladače lépe a nové grafické karty Intelu se představí v lepším světle.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama