reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Objevují se zmínky o prvním Intel Lunar Lake, 8jádrovém Core Ultra 5 234V s Xe2

5.4.2024, Milan Šurkala, aktualita
Objevují se zmínky o prvním Intel Lunar Lake, 8jádrovém Core Ultra 5 234V s Xe2
Intel chystá nové procesory Arrow Lake, které by se teoreticky měly objevit ještě letos, a Lunar Lake. První zmínky o takovém procesoru se nyní objevují a jde o čip Core Ultra 5 234V s frekvencí 3,1 GHz.
Společnost Intel pracuje na několika nových generacích procesorů. Nejblíže k uvedení je Arrow Lake, který by měl být představen ještě letos, spíše ale předpokládáme, že se na trhu ve větším objeví až v příštím roce. Dále tu máme Lunar Lake, který má výrazně přitlačit na části s NPU, tedy enginem pro zpracovávání algoritmů umělé inteligence (hovoří se o 3krát vyšším výkonu NPU než dnes). Zde je pravděpodobné, že se ve velkém objeví také až v průběhu příštího roku (přestože i zde se tvrdí, že by měly být uvedeny koncem letošního roku 2024 a na trh by se měly dostat v tom příštím). Už nyní se ale v rámci ovladačů objevují záznamy o těchto nových procesorech. Jako první tu tak máme Core Ultra 5 234V. Zajímavé je to, že podle tohoto bude spadat pod řadu 200 stejně jako Arrow Lake, takže v rámci jedné řady to vypadá na dvě různé generace.
 
U tohoto inženýrského vzorku najdeme označení LNL-M LP5 a family: 0x6, model: 0xbd a stepping: 0x1. Procesor má 8 jader a jak už je známo, nové generace procesorů Intel by měly přijít o Hyper-Threading, takže podporuje jen 8 vláken, což je krok zpět proti dnešnímu stavu. Na druhou stranu by tato jádra měla být výkonnější, a tak se u Lunar Lake paradoxně počítá s výrazným navýšením právě ve vícevláknovém výkonu. Máme tu 4 jádra P-Core (Lion Cove), další čtveřicí jsou úsporná jádra E-Core (Skymont). Inženýrský vzorek neměl příliš vysoké frekvence, ta základní je totiž 2,1 GHz a Boost pak končil na 3,1 GHz. Dále jsme zde objevily zmínky o nové architektuře GPU Battlemage Xe2-LPG. Toto GPU by zde mělo mít 8 Xe jader.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama