reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Platforma Skylake: jak si vybrat to pravé?

29.9.2015, Jan Vítek, článek
Platforma Skylake: jak si vybrat to pravé?
Na trh by se v těchto dnech měly dostat i běžné desktopové procesory Skylake, a tak nebude na škodu, když se podíváme, co nám nabídne celá tato platforma. Jaká je tedy nová výbava základních desek a stojí vůbec za to?

Gigabyte Technology


Společnost Gigabyte je společně s Asusem největším výrobcem základních desek na světě (firmy se v poslední době přetahují o prvenství), čili je jasné, že i Gigabyte má již v nabídce mnoho základních desek s čipsety Z170, H170 a B150.




Gigabyte Nan-Ping: výlet do továrny na základní desky

Desek se Z170 jich má Gigabyte v portfoliu dokonce 23, pak 10 modelů s H170 a devět s B150, což je logické, neboť Z170 je na trhu nejdéle a jde o nejzajímavější čipovou sadu. Gigabyte využívá číselné značení 3, 5 a 7, díky němuž můžeme identifikovat hůře a lépe vybavené desky, což platí i pro některé desky s označením Gaming. Pak tu je ale řada desek, jež si můžeme dle označení jen těžko zařadit. Však co byste řekli, že je lepší, Z170X-Gaming G1, Z170X-Gaming 7, nebo G1.Sniper Z170? Všechny desky Gigabyte pak do třech skupin - základní Ultra Durable, herní Gaming a Overclocking pro přetaktování (speciály SuperOverclock - SOC). A pokud některá deska pro Skylake podporuje paměti DDR3, Gigabyte to uvádí v jejím označení, např. Z170-HD3 DDR3.

Zmíněnou Gigabyte Z170X-Gaming G1 s čipsetem Z170 jsme už stihli zrecenzovat jako v současnosti bezpečně nejdražší model pro Skylake, ale také nejlépe vybavený. Ten asi zákazníky moc zajímat nebude, ale taková Z170X-Gaming 3 by mohla, však ta stojí o celých 10.000 Kč méně a její výbava není vůbec špatná. Odpovídá všeobecně přijímanému vzoru, že herní deska musí mít kvalitní audio a "herní" síťovku, čili zde máme audio s podporou Sound Blaster X-Fi MB3 a osvědčeným kodekem ALC1150 a síťový čip Killer E2201, který už také známe z předchozí generace desek.




Z170X-Gaming 3


V možnostech čipsetu Z170 je ale přetaktování procesorů, napojení více grafických karet přímo na procesor a také může snadno obsloužit dva sloty M.2 s 32 Gb/s a zbyde mu dost linek pro tři SATA Express. I zde pak najdeme dodatečný kontroler pro 10Gb/s USB 3.1, a to v obvyklé podobě s jedním konektorem A a jedním C. Čili na tomto příkladu vidíme, že hlavním trumfem nových desek je výkonnější USB a díky PCIe 3.0 v čipsetech také mohou snadno nabídnout výkonná rozhraní pro moderní SSD.




H170N-WIFI


Mezi deskami Gigabyte s čipsetem H170 už máme také slušný výběr a nezapomnělo se ani na pár modelů Micro ATX a jeden Mini ITX - H170N-WIFI. Však pokud nechcete taktovat, což půjde v případě malých sestav jen těžko (pokud nepočítáte s vodním chlazením), pak nemá vůbec žádný smysl kupovat Mini ITX desku s čipsetem Z170. Stejně můžete využít jen jednu grafickou kartu a na desce se ani nenajde dost příležitostí k využití 20 linek PCIe 3.0. Čili H170 nebo ještě jednodušší B150 bude pro takovou desku vhodnější čipset a je škoda, že Gigabyte v této době nenabízí Mini ITX desku s B150.

Zobrazená H170N-WIFI sice nepatří mezi tzv. herní desky, ale i tak má kodek ALC1150 a dokonce dva Gb Ethernety obsluhované čipy od Intelu. Připočítat k tomu můžeme moderní Wi-Fi 802.11ac (867 Mb/s) a Bluetooth 4.2, konektor M.2 (32 Gb/s), konektor USB typ C (5 Gb/s) a šest konektorů SATA 6 Gbps. Dostaneme tak v některých ohledech i lépe vybavenou desku než Z170X-Gaming 3, která je výrazně levnější. Opravdu se tedy vyplatí uvažovat předem o tom, jak si chceme svůj počítač sestavit, čili zda vše to, co nám daná deska nabídne, opravdu potřebujeme a zda není k dispozici levnější a vhodněji vybavený model.




G1.Sniper B7


Nabídka desek Gigabyte s B150 tedy čítá 9 modelů a z nich má celých 6 sloty pro DDR3. Ani této řadě se ale nevyhnuly herní modely jako G1.Sniper B7, od nějž budeme moci očekávat nízkou cenu, a přesto slušnou výbavu. Tato skupina desek se také skládá převážně z modelů formátu Micro ATX, jichž je také šest a všechny a na zmíněného Snipera patří do skupiny Ultra Durable.

I model G1.Sniper B7 využívá kodek ALC1150, operační zesilovač pro sluchátka a ethernet od Intelu, stejně jako 32Gb/s slot M.2 a SATA Express. Rovněž podporuje zapojení dvou karet do CrossFire, najdeme tu šest USB 3.0, šest SATA 6 Gbps, a tak vskutku není důvod, proč by se tento herní low-end v nabídce Gigabyte nemohl stát základem opravdu výkonného počítače. Navíc, pokud máte zájem, si můžete zapnout LED cestičku u spodního okraje desky a koukat se skrz okno skříně, jak diody pulzují do rytmu hudby. Anebo se můžete rozčílit, proč Gigabyte namísto toho desku nevybavil něčím užitečným.
reklama