reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Platforma Skylake: jak si vybrat to pravé?

29.9.2015, Jan Vítek, článek
Platforma Skylake: jak si vybrat to pravé?
Na trh by se v těchto dnech měly dostat i běžné desktopové procesory Skylake, a tak nebude na škodu, když se podíváme, co nám nabídne celá tato platforma. Jaká je tedy nová výbava základních desek a stojí vůbec za to?

Micro-Star International (MSI)


Dalším výrobcem je MSI, čili Micro-Star International, která společně s ASRock patří do dvojice výrazně menších výrobců desek v porovnání s Asusem a Gigabytem. Obvykle tomu odpovídá i nabídka modelů, jež nebývá tak početně bohatá, ale pro člověka, který se v ní teprve snaží vyznat, je to v podstatě výhoda.





Nicméně MSI nám nabízí celkem 16 desek se Z170, 6 s H170 a 13 s B150, takže se nedá mluvit o nedostatku modelů a výběr. Nová generace desek se Z170 obsahuje většinou herní modely a pouze tři z nich se profilují jako běžné. Máme tu i desky, u nichž MSI poprvé použilo označení Mortar a Tomahawk a zelený obal, přičemž ty také pochopitelně patří mezi herní modely stejně jako již známá řada Krait. Podívejme se tedy třeba do hlavně minometu.





Deska Z170M Mortar má tedy zelený obal, ale ona samotná má střídmý design s černým PCB, chladiči i sloty a porty. Z výbavy můžeme vidět, že jde o konkurenci pro desky jako Gigabyte Sniper, čili MSI se snaží docílit především nízké ceny, která se u nás pohybuje mírně nad 3000 Kč s daní. To si ale vybralo svou daň. Například druhý slot PCI Express x16 není napojen na procesor, ale na čipovou sadu, čímž přicházíme o jednu z výhod čipsetu Z170. Zvuk obsluhuje starší Realtek ALC892 a síť zase Realtek RTL8111H, takže i v tomto ohledu to není žádná paráda a dle specifikací to vypadá, že M.2 slot dokáže posloužit pouze pro připojení případného Wi-Fi modulu. MSI má ale naštěstí v portfoliu daleko lépe vybavené desky se Z170 (například testovaná MSI Z170A Gaming M5), tato ale ukazuje, že využití nejlepšího čipsetu není zárukou dobré výbavy, kterou strčí do kapsy i řada desek s B150.





Dobře vybavený zástupce desek MSI s H170 je H170A PC MATE, nabízející také dva sloty PCI Express 3.0 x16, ale zde už vzhledem k čipové sadě bylo nutné druhý slot napojit na ni. Také zde máme stejnou výbavu ohledně zvuku a sítě, ovšem navíc také kontroler pro dva 10 Gb/s porty USB 3.1 a také M.2 i pro SSD s propustností 32 Gb/s. Na druhou stranu nám deska neumožní přetaktovat procesor, ale pokud to nevyužijete, je to i vzhledem k nižší ceně lepší volba.




B150M Night Elf


Deska Mortar se nachází i mezi modely s čipsetem B150 a vedle ní také dvě desky s názvem Bazooka. Pak tu je alle také B150M Night Elf jako stylový herní model s Audio Boost 3 s osmi kanály a kodekem ALC1150, gigabitovým kontrolerem Intel I219, ovšem bez slotů M.2 či SATA Express, zato opět s dodatečným podsvícením pomocí LED (zde červené) a i zde máme "obrněný" hlavní slot PCI Express x16. Jde tedy o vhodný model pro ty, které výkonná SSD pro M.2 nechávají chladnými.
reklama