reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Podpora SLI bude u nových GeForce pouze pro dvě karty

9.6.2016, Jan Vítek, aktualita
Podpora SLI bude u nových GeForce pouze pro dvě karty
Jen málo PC hráčů využívá dvě grafické karty v zapojení SLI nebo CrossFire a ještě méně jich využívá tři nebo dokonce čtyři karty. I proto se NVIDIA rozhodla, že bude podporovat jen konfigurace dvou karet v SLI.
NVIDIA GeForce GTX 1080/1070 tak dostanou jen podporu dvou karet v SLI a pro tři až čtyři karty bude NVIDIA podporovat jen benchmarky a hrstku vybraných her. To ale drtivé většině uživatelů stejně nemusí vadit, neboť majitelů třech a více GeForce GTX 1000 bude rovněž jen hrstka, ovšem NVIDIA i tak dává najevo, že opravdoví nadšenci pro ni nejsou zajímaví a vícecestné SLI bude pro praktické použití nevhodné.





Mění se ale také to, že už nebude zapotřebí tzv. ‘enthusiast key’, neboli kód pro otevření možnosti zapojení 3 a 4 GeForce v SLI. Tato konfigurace bude podporována v budoucích ovladačích, jenomže, jak už bylo řečeno, bude fungovat jen benchmarcích a několika málo titulech.

Ve vyjádření NVIDIE k této záležitosti se píše, že s nástupem série GeForce 10 bude firma silně podporovat dvoucestné SLI s využitím nového High Bandwidth můstku s vysokou propustností, a to dvakrát vyšší než u klasických můstků. To bylo nutné pro plynulejší hraní ve vysokých rozlišeních. Pak také budou ovladače Game Ready obsahovat profily Game Ready Driver SLI speciálně vyladěné na dvoucestné SLI a pouze na ně.

To má rovněž herním vývojářům lépe umožnit využití dvou GPU pod DirectX 12 a také NVIDIA VR Works SLI. Pokud se nějaký vývojář rozhodne tyto technologie využít, nebude už jeho hra potřebovat SLI profily. Někteří se ale také mohou rozhodnout k tomu, že budou podporovat více než dvě karty v SLI, ale to už bude víceméně na nich a ne na NVIDII. Co se týče podporovaných benchmarků a jiných aplikací pro 3 a 4 karty, v nichž overclockeři zkouší výkon svých přetaktovaných sestav, mezi ně budou patřit Fire Strike, Unigine, Catzilla a další.

Zdroj: VideoCardz
reklama