reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

PowerColor také vylepšuje své Radeony RX 5600 XT

20.1.2020, Jan Vítek, aktualita
PowerColor také vylepšuje své Radeony RX 5600 XT
Ke konci minulého týdne se ukázalo, že NVIDIA opravdu snížila oficiální cenu GeForce RTX 2060 na 300 dolarů a poté přišla reakce, kterou zatím nešlo přičíst firmě AMD, ale spíše jejímu dvornímu AIB partnerovi, Sapphire. 
Společnost AMD vypustila nový potřebný BIOS pro Radeon RX 5600 XT, ale sama nic nekomentovala. Ovšem to je z pohledu zákazníků stejně zcela jedno. Důležité je, že Sapphire není ve své reakci osamocen a že se k němu nyní přidává i PowerColor, a tak lze očekávat, že ani další výrobci karet nebudou pozadu, ostatně je to v jejich vlastním nejlepším zájmu. 
 
 
Nový BIOS totiž jednak zvyšuje maximální spotřebu karty Radeon RX 5600 XT ze 150 W na 160 W, což postačilo k tomu, aby se zvedla přenosová rychlost pamětí GDDR6 ze 12 na 14 Gb/s a ještě zbylo dost na zvýšení pracovních taktů GPU. Můžeme si tak srovnat staré a nové specifikace karet RED DRAGON a RED DEVIL od PowerColor.
 
 
 
PowerColor sice neuvádí hodnotu TBP, ovšem nás zajímají především takty a zde se paměti dostaly na úroveň toho, co nově nabízí Sapphire, přičemž takty GPU šly nahoru především v případě verze RED DEVIL, který má vyšší Game i Boost Clock. RED DRAGON zvýšil pouze Game Clock, ale o 100 MHz a ostatně právě na tomto taktu bude záležet především. 
 
Je ale jasně vidět, jak byly takty karet Radeon RX 5600 XT nastaveny na úroveň, která vůbec neodpovídá možnostem použitých čipů. Samozřejmě nešlo říci, že jde o Navi 10, které jinde pracuje až téměř na 2 GHz, takže zde zvládne to samé. Jisté rozpětí taktů daných kvalitou vyrobených čipů tu být musí, ovšem původní takty byly nastaveny až podezřele nízko. Nyní už je také zřejmé, že i v případě pamětí GDDR6 je 12 Gb/s na pin propustnost, která neodpovídá jejich možnostem.
 
Nicméně to vše samozřejmě nemusí platit skutečně pro všechny modely RX 5600 XT, ale důležité je to, že jejich výkon bude obecně vyšší, než se předpokládalo. Můžeme se tak těšit na zítřejší testy, které ukáží, jak na tom nový Radeon opravdu je vedle svého hlavního soupeře, RTX 2060. 
 
Zdroj: VideoCardz


reklama