reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled výrobců pevných disků

24.7.2008, Michal Koláček, článek
Přehled výrobců pevných disků
Abychom ulehčili orientaci mezi výrobci na našem trhu, připravili jsme přehled těch nejznámějších, s nimiž se lze v desktopové oblasti setkat. Budeme se věnovat výrobcům pevných disků a disků používajících flash paměti. Součástí bude i krátký popis produktů.
Ať už přenosné či nepřenosné pevné disky nebo disky využívající technologii flash pamětí nabízí v dnešní době nepřeberné množství výrobců. Pro účely tohoto článku jsme pro vás vybrali nejznámější výrobce zmiňovaných komponent. Každého si představíme zvlášť společně s jeho stručným popisem, logem, výčtem produktových řad, odkazem na oficiální stránku a odkazem na relevantní recenze a aktuality nacházející se na Světu hardware. Zaměříme se na následující společnosti:

Výrobci pevných disků:
  • Fujitsu
  • Hitachi
  • Maxtor
  • Samsung
  • Seagate
  • Toshiba
  • Transcend
  • Western Digital

Výrobce příslušenství:
  • Hama




Výrobce:Fujitsu
Odkaz na výrobce: www.fujitsu.com/global/
Další informace:naše články
Společnost se řadí mezi největší výrobce počítačů a počítačových technologií. Zabývá se mnoha oblastmi, uvedl bych například telekomunikace (bezdrátové či optické sítě a jejich prvky) či oblast softwaru. My se budeme věnovat především nabídce pevných disků.
Portable HDD
Zde výrobce uvádí model s označením HandyDrive, jež je dostupný v kapacitách 160, 250, 320, 400 a 500 GB. Díky dostatečné kapacitě slouží pro uchování vašich fotek či videí, pracovních souborů atd.. Nechybí podpora standardu USB 2.0. Disk se točí rychlostí 5 400 a 4 200 RPM (400, 500 GB).

Mobile HDD
Kategorie pevných disků, jež jsou k dostání v kapacitách 40 až 500 GB. Typickým rozhraním pro tuto sérii je PATA respektive SATA. Rychlost otáček výrobce uvádí 4 200 RPM, 5 400 RPM nebo 7 200 RPM.

Enterprise HDD
Rozdíl oproti výše uvedené oblasti je patrný zejména v nabízeném rozhraní pevných disků. Typicky jde o FCL (Fibre Channel) a SAS (Serial Attached SCSI). Tím je dáno i jejich použití například v serverech. Rychlost otáček za minutu je 10 000 a 15 000. Kapacity dosahují až 300 GB.



Výrobce:Hitachi
Odkaz na výrobce: www.hitachigst.com
Další informace:naše články
V nabídce společnosti Hitachi se nachází nespočetně disků různých velikostí a kapacit. Typicky jde o velikosti 1,8", 2,5" a 3,5" v dostupných kapacitách v rozmezí 30 GB až 1 TB.
Enterprise Product Family
Jedná se o kategorii disků s označením Ultrastar. Ta disponuje především 3,5" disky s velmi vysokými otáčkami, typicky v rozmezí 10 000 až 15 000 RPM a rozhraním Ultra SCSI, SAS nebo FCAL (Fibre Channel).

Desktop Product Family
Tato kategorie disků nabízí 3,5" disky jejichž označení je Deskstar. Disky spadající do této kategorie disponují kapacitami řádově ve stovkách GB, typicky 250 až 500 GB. Rozhraní zmíněných disků je především SATA, respektive PATA. Rychlost otáček je zde 7 200 RPM.

Mobile Product Family
Jak už název této kategorie napovídá, obsahuje typicky disky pro notebooky o velikosti 2,5" nesoucí název Travelstar. Rychlost otáček uvažovaných disků se pohybuje v rozmezí 5 400 až 7 200 RPM. Nabízí rozhraní SATA či PATA s kapacitami až 500 GB.

CE Product Family
Kategorie consumer electronics nese označení CinemaStar a nabízí disky o velikosti 2,5" i 3,5", a to jak s menšími kapacitami, tak i s těmi dosahujích až k hranici 1 TB. Disponují rozhraním SATA i PATA.

Automotive/Industrial Product Family
Poslední kategorie nabízí 2,5" disky s menšími kapacitami až do 50 GB, rychlost otáček se pohybuje typicky na hodnotě 4 200 RPM. Disky této kategorie nabízí rozhraní PATA.



Výrobce:Maxtor
Odkaz na výrobce: www.seagate/maxtor.com
Další informace:naše články
Společnost Maxtor je zastoupena převážně produkty z oblasti přenosných pevných disků. Ale nabízí i alternativy. Asi nejznámější variantou je skupina produktů OneTouch.
Backup & Storage
Kategorie produktů, do které spadá skupina disků s označením OneTouch, OneTouch II, OneTouch III, OneTouch IV a BlackArmor. Za zmínku stojí také disky s označením Personal Storage.

Networking
Zde najdeme produkty s označením Fusion a Shared Storage.

Internal
Na závěr bych zmínil kategorii, která obsahuje interní disky nabízející rozhraní SATA, respektive PATA a také příslušenství k těmto diskům.



Výrobce:Samsung
Odkaz na výrobce: www.samsung.com
Další informace:naše články
Samsung více než na datové nosiče se zaměřuje na domácí techniku, jako například domácí kina, videokamery, LCD televizory atp.. I přesto však nabízí docela dostatek produktů, které jsou uvedeny níže.
Desktop
V této modelové řadě můžeme najít moderní pevné disky, které nabízejí vysoké kapacity až 1 TB, moderní rozhraní jako SATA 3 GB/s a jsou vhodné do klasických počítačů. Výrobce u nich uvádí označení Spinpoint F DT, Spinpoint T, Spinpoint P a Spinpoint S.

Mobile
V této kategorii nalezneme disky s označením Spinpoint M a Spinpoint MP2. Pro tyto disky jsou charakteristické nižší a střední kapacity až 500 GB, rychlost otáček v rozmezí 5 400 a 7 200 RPM a nabízející rozhraní většinou SATA.

Ultra mobile
Disky v této kategorii výrobce označuje Spinpoint A a Spinpoint N. Jedná se především o disky s menší kapacitou do 160 GB. Rychlost otáček je zde také nižší a to nejvíce 5 400 RPM. Typickým rozhraním je zde PATA.

Consumer Electronics
Zde najdeme disky s označením Spinpoint F CE, Spinpoint S CE a také EcoGreen F1 CE. Poslední jmenované označení je charakteristické vyšší kapacitou, rozhraním SATA a menší rychlostí otáček. Naopak první dvě zmíněné označení pokrývají disky s menšími kapacitami a větší rychlostí otáček.



Výrobce:Seagate
Odkaz na výrobce: www.seagate.com
Další informace:naše články
Velmi osvědčený, oblíbený a známý výrobce v oblasti výroby a produkce pevných disků. Právem proto patří k největším světovým výrobcům zmiňovaných disků. Jaké nabízí produkty, čím jsou charakteristické můžete vidět v tabulce níže.
Desktop storage
Tato kategorie nabízí asi nejznámější modelovou řadu s názvem Barracuda 7200.x. Ta nabízí uživatelům disky s kapacitou v rozmezí 80 GB až 1 TB, rozhraním PATA i SATA, a diskovou cache až 32 MB. Samozřejmostí je rychlost otáček 7 200 RPM.

Laptop storage
V této skupině produktů se setkáváme s disky jež nesou od výrobce označení Momentus 5 400.x a také Momentus 7 200.x. Jsou charakterizovány nízkou spotřebou, velikostí 2,5", kapacitou v rozsahu 30 až 320 GB a rychlost otáček se zde pohybuje převážně na hodnotě 5 400 RPM.

Server & Enterprise storage
Zde se setkáváme s disky, kterým dal výrobce označení Savvio, Cheetah a Barracuda ES. Pro první zmíněné označení disků je charakterisktické to, že mají menší spotřebu než klasické 3.5" disky, ale disponuji vyšším výkonem, rychlost otáček se zde pohybuje na hodotách 10 000 a 15 000 RPM. Kapacita těchto disků nepřesahuje 200 GB. Druhá zmíněná skupina nabízí navíc vyšší kapacity. Poslední označení je charakterisktické nižšími hodnotami RMP a kapicitou v rozmezi 250 GB až 1 TB.

External storage
Jak název napovídá, jedná se o vnější disky s označením FreeAgent. Disky nabízejí vysoké kapacity až do 1 TB, připojení přes USB 2.0, FireWire a eSATA je samozřejmostí.

Portable storage
Jedná se o kategorii přenosných disků s označením FreeAgent Go. Připojení realizováno výhradně přes USB 2.0, kapacity jsou zde do 250 GB.



Výrobce:Toshiba
Odkaz na výrobce: www.toshiba-czech.com
Další informace:naše články
Společnost, která po dlouhou dobu drží čelní místo mezi největšími japonskými průmyslovými podniky. Společnost Toshiba je jedním z největších výrobců polovodičů na světě. Jedná se také o velmi známého výrobce notebooků a také 1,8" a 2,5" pevných disků.
Jak bylo uvedeno výše, společnost Toshiba vyrábí mimo jiné 1,8" a 2,5" pevné disky pro notebooky. Ty jsou dostupné v kapacitách od 160 do 320 GB. Nabízejí rozhraní SATA, diskovou cache 8 MB a rychlost otáček 5 400 RPM.

Za zmínku také stojí přenosné 2,5" disky jež se mohou pochlubit kapacitou 160, 250 a 320 GB a připojením přes USB 2.0.

Zmínil bych zde ještě, že Toshiba jako první přišla s technologií kolmého zápisu (perpendicular recording) u pevných disků. Poprvé uvedla 1,8" disk s jednou plotnou o velikosti 40 GB, což bylo u tak malého disku nevídané. Díky dnes už známé technologii se dařilo dosahovat větších kapacit disků pro mobilní zařízení nebo zmenšit jejich velikost. Více se o této technologii můžete dočíst v externím článku.



Výrobce:Transcend
Odkaz na výrobce: www.transcendusa.com
Další informace:naše články
Jde o výrobce především paměťových médií typu DRAM modulů, paměťových karet a čteček, USB flash produktů, disků využívajících technologii SSD a také multimediálních přehrávačů. My se zaměříme na technologii disků bez mechanických částí.
Solid State Disks
V této kategorii výrobce uvádí především 2,5" disky s rozhraním SATA a PATA poskytující kapacitu 8 až 64 GB. K dostání jsou v provedení SLC (8, 16, 32 GB) a MLC (32, 64 GB). Do této kategorie spadají i 2,5" PATA Flash disky s kapcitou až 8 GB. Jejich přenosové rychlosti výrobce udává v řádech desítek MB/s. Setkat se můžeme i s produkty s označením ExpressCard/34 SSD. K dostání jsou v kapacitách 8, 16 a 32 GB a přenosové rychlosti jsou kolem 20 MB/s (pro čtení) a 10 MB/s (pro zápis).

Portable HDD
Produkty nesou označení StoreJet s různými přívlastky (například Classic, Ultra, Mobile). Jedná se o přenosné pevné disky a boxy o velikostech 2,5 a 3,5". Nechybí podpora standardu USB 2.0, kapacity se pohybují v řádech stovek GB.



Výrobce:Western Digital
Odkaz na výrobce: www.wdc.com
Další informace:naše články
Společnost Western Digital se v dřívějších dobách věnovala především vývoji mikročipů například pro kalkulačky. Postupem času vyráběla i mikročipy pro úložná zařízení nebo grafické karty. V současné době je však mezi uživateli výpočetní techniky tato společnost známá především výrobou pevných disků a diskových polí pro servery.
Enterprise Drives: High Performance, Business Critical, Energy Saving
Do této kategorie spadají disky s označením WD Raptor, WD VelociRaptor, WD RE2 a RE3 a také WD RE2-GP. První dvě jmenované nabízejí velmi rychlé otáčky (10 000 RPM), kapacitu až 300 GB a rozhraní SATA. Další skupina se liší vyšší kapacitou dosahující až 750 GB. Poslední uváděná kategorie nabízí kapcitu disku až 1 TB a také nižší spotřebu.

Desktop Drives
V této kategorii pevných disků se setkáme s označením WD Caviar Black, Blue a Green. První uvedená skupina se vyznačuje vysokým výkonem. Nabízí kapacity 750 GB a 1 TB, rychlost otáček 7 200 RPM a rozhraní SATA. Kategorie s označením Blue nabízí disky s kapacitou v rozsahu 250 až 750 GB, rozhraním PATA i SATA a rychlostí otáček 7 200 RPM. Poslední zmíněnou skupinou je skupina Green. Ta se vyznačuje tichým chodem disku, nízkou spotřebou, kapacitou 500 GB až 1 TB, rychlostí otáček 7 200 RPM a rozhraním SATA.

External Drives
Tato kategorie je velmi rozsáhlá a zahrnuje v sobě několik edicí vnějších a přenosných disků. Kapacity se zde pohybují až do 1 TB, připojení pomocí USB 2.0, eSATA či FireWire je samozřejmostí.

Mobile Drives
Zde se můžeme setkat s označením WD Scorpio Black a Blue. Disky nabízejí menší kapacity do 320 GB, rozhraní PATA i SATA. Rychlost otáček je 5 400 RPM u edice Blue a 7 200 RPM u edice Black.



Výrobce:Hama
Odkaz na výrobce: www.hama.cz
Další informace:naše články
Společnost Hama nabízí mnoho produktů, které zasahují do různých oblastí informačních a komunikačních technologií. Příkladem mohou být produkty jako navigace, paměťové karty a čtečky, telefony, fotoaparáty a videokamery, herní konzole a tak bychom mohli pokračovat dále.
Pokud jde o oblast datových nosičů, nabízí především drobné příslušenství v podobě chladičů na disky a boxy na pevné disky. Boxy jsou určeny pro 3,5" disky, disponují větráčkem 80 mm a nabízí připojení přes USB 2.0 nebo eSATA konektor.
reklama