reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Procesory Intel Xeon "Emerald Rapids" jsou tu s až 64 jádry

19.12.2023, Milan Šurkala, aktualita
Procesory Intel Xeon "Emerald Rapids" jsou tu s až 64 jádry
Intel představil nové serverové procesory Xeon řady Emerald Rapids. Ta např. mírně zvyšuje maximální počet jader na 64, především ale zásadně zvyšuje kapacitu L3 cache až na 320 MB. Zlepšuje výkon např. i v AI oblasti.
Společnost Intel uvedla novou, 5. generaci serverových procesorů Xeon Scalable, kterou jsme dosud znali pod označením Emerald Rapids. Procesory využívají pouze jader P-Core a vyráběny jsou pomocí procesu Intel 7. Proti 4. generaci Sapphire Rapids se jen mírně zvyšoval maximální počet jader ze 60 na 64 (stále tak zdaleka nedosahuje 96 a 128 jader, které nabízí AMD), nicméně se změnila architektura skládání dlaždic. U předchozí generace existovaly dvě varianty, MCC jako monolitický procesor s až 32 jádry a XCC se čtyřmi dlaždicemi s max. 60 jádry. 5. generace Xeonů Scalable bude mít dokonce tři varianty. Zůstává MCC s max. 32 jádry, nově je tu ale monolitické EE LCC s max. 20jádrovou konfigurací, a XCC má nyní jen dvě dlaždice s max. 64 jádry.
 
Intel Xeon Scalable Emerald Rapids
 
Maximální kapacita L3 cache se ztrojnásobila na 320 MB, podporovány jsou paměti DDR5-5600. Procesory dále podporují Compute Express Link (CXL) Type 1, 2 i 3, až 80 linek PCIe 5.0, sběrnice Intel UPI 2.0 dosahuje rychlosti až 20 GT/s, pro AI je zde akcelerace pomocí Intel AMX. Výrobce tvrdí, že novinky mají mít v průměru o 21 % vyšší výkon, o 36 % lepší výkon na watt a až 77% snížení TCO během 5letého cyklu (náklady na vlastnictví a provoz).
 
Intel Emerald Rapids výkon
 
Vidíme také to, že např. v úlohách AI stoupl výkon až o 42 %, přičemž proti 3. generaci je to až 14násobně. Toto pochopitelně neplatí pro všechny úlohy. Např. segmentace obrazu pomocí AI šla o 42 %, ale klasifikace obrazu jen o 24 %. HPC nasazení si pak připisuje 40 % k dobru, síťové 70 %.
 
Procesory Intel Xeon Scalable Emerald Rapids
klikněte pro zvětšení
 
Nové Xeony budou nabízeny pouze pro 1procesorové a 2procesorové konfigurace. V nabídne bude několik řad, a to U pro jednoprocesorové sestavy, N pro síťové nasazení, P a V pro cloud (IaaS), S pro úložiště, T pro obecné použití s dlouhodobou podporou, Q pro vodní chlazení a nakonec obsáhlá řada modelů pro 2procesorové nasazení. Tam se začíná od 8jádrových modelů a nabídka končí 64jádrovým modelem Xeon 8592+, který má základní takt 1,9 GHz, Turbo na všech jádrech 2,9 GHz a max. Turbo pak 3,9 GHz. Máme tu 320 MB cache a 350W TDP. Zájemci si v tomto případě musí připravit 11.600 USD.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama