reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Project Blue na Kickstarteru: můžeme financovat hledání blízké exoplanety

16.11.2016, Jan Vítek, aktualita
Project Blue na Kickstarteru: můžeme financovat hledání blízké exoplanety
Kickstarter obvykle sledujeme v případech, kdy se firmy či jednotlivci snaží nastartovat výrobu nějakého zajímavého zařízení či vývoj softwaru. Ovšem nyní půjde o něco jiného, a sice o snahu najít a přímo pozorovat první exoplanetu.
Jak už víme, Project Blue se týká našeho nejbližšího souseda, a sice systému Alfa Centauri. Jeho součástí je také hvězda Proxima Centauri a u ní má být nám nejbližší exoplaneta Proxima Centauri b. Ještě před deseti lety jsme přitom netušili, zda jsou planety v základu podobné Zemi ve vesmíru běžné, nebo ne. Pak byl spuštěn provoz vesmírného teleskopu Kepler, který již stihl objevit tisíce kamenitých planet, z nichž se mnoho nachází v tzv. obyvatelné zóně, a tak na nich může existovat voda v kapalném skupenství a na povrchu. Dle aktuálních odhadů existuje v celém vesmíru více Zemi podobných planet, než kolik dnes žije lidí, ale žádnou z nich jsme doposud nespatřili.





Přitom už dnes máme dostupnou technologii k tomu, aby se mohlo vytvořit zařízení, které bude schopno přímo vyfotografovat exoplanetu Proxima Centauri b a případně i další, které se v systému Alfa Centauri mohou nacházet a právě o tom je Project Blue. V rámci něj bude postaven menší vesmírný teleskop přizpůsobený danému účelu, přičemž můžeme doufat, že najdeme onen pověstný "bledě modrý bod", jak byla nazvána samotná Země vyfotografovaná sondou Voyager 1 ze vzdálenosti 6 miliard kilometrů. Rozpočet na Project Blue se přitom dá považovat za skromný a aktuálně je v plánu, že teleskop odstartuje do vesmíru do roku 2020.

Autoři projektu uvádějí, že hledají finance od veřejnosti proto, že o misi takového typu nemají agentury jako NASA zájem. V jejich záběru jsou projekty jako Kepler, Hubble nebo JWST, čili podstatně dražší zařízení, která mají také široké možnosti použití. Na rozdíl od nich je Project Blue pouze jednostranně zaměřen. Zapojit se ale do něj mají renomovaní technologičtí experti, kteří budou schopni takový teleskop postavit. Svou účast tak už přislíbily organizace jako BoldlyGo Institute, Mission Centaur, SETI Institute a University of Massachusetts Lowell.





Prozatím jsou dané tři cíle, a to výběr 1, 2 a 4 milionů dolarů. První cíl zahrnuje přípravu, potřebné analýzy a simulace, přičemž plánovaný Mission Performance Simulator bude k dispozici i pro přispěvatele. Milion bude také stačit na to, aby se sehnal základní materiál pro stavbu teleskopu. Za dva miliony bude možné vytvořit speciální korónograf, který poslouží k odstínění světla hvězd v systému Alfa Centauri, aby bylo vůbec možné ve viditelném spektru pozorovat planety. A až či když se vyberou 4 miliony, začne se stavět samotný teleskop s celým vesmírným plavidlem a pozemní základna.

Dle předpokladů je 85% šance, že je u hvězd Alfa Centauri A a B planeta podobná Zemi a pokud je tomu tak, teleskop by ji měl najít. Bude totiž schopen vidět planetu, která bude zářit 20 miliardkrát slaběji než její hvězda. To má odpovídat schopnosti najít světlušku u majáku ze vzdálenosti 10 mil.

My můžeme k výběru prvního milionu pomoci částkou od 10 dolarů, za něž dostaneme samolepku, až po 25.000 dolarů. Za ty budeme mít možnost setkat se s autory projektu, společně s nimi z jižní polokoule sledovat dalekohledem systém Alfa Centauri, zúčastnit se testu korónografu, po misi získat kousek samotného teleskopu, atd. atd. Do konce financování zbývá ještě 34 dní a vzhledem k vybrané částce přes 41 tisíc dolarů to zatím vypadá, že by mohlo být v první fázi úspěšné.

Zdroj: Kickstarter
reklama