reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Projekt Siena: snadná tvorba aplikací pro Windows 8

23.12.2013, Jan Vítek, aktualita
Projekt Siena: snadná tvorba aplikací pro Windows 8
Společnost Microsoft již dříve představila projekt Windows Phone App Studio pro rychlou a snadnou tvorbu aplikací a nyní si připravila "Project Siena", čili něco podobného pro Windows 8. Jde tedy o aplikaci pro tvorbu aplikací.
Projekt Siena společnosti Microsoft již dnes umožní zájemcům tvořit jejich vlastní aplikace určené pro Windows 8 a jejich rozhraní Metro. Spuštěn byl už ve čtvrtek a určen je i uživatelům, kteří nemají vůbec žádné předchozí zkušenosti s programováním. Z toho vyplývá, že o programování tedy ani nepůjde.





Spíše budeme tvořit aplikace podobně jako prosté dokumenty, budeme vytvářet objekty na ploše, vybírat si jejich funkce, barvy a přinejhorším se využijí výrazy podobné vzorečkům v Excelu. Tvorba aplikací by tak měla tak trochu připomínat práci v Office.

Microsoft samozřejmě pro začátek nabídl pár příkladů, čili vzorových aplikací, které mohou být díky editoru vytvořeny. Jde třeba o vizuálně bohatý katalog nebo program pro audit využívající fotoaparát či mikrofon pro hlasové poznámky. Mezi různé možnosti patří třeba připojení k firemním a jiným datům přístupným online, například dokumentům SharePointu, tabulkám Excel a Azure, RSS zprávám , atd.

Výsledné aplikace jsou napsané v HTML5 a JavaScriptu a mají se chovat jako kterékoliv jiné aplikace pro Windows 8. Tvůrce pak bude samozřejmě mít k dispozici zdrojový kód, aby mohl aplikace upravit. Poslední informace hovoří o podporovaných procesorech x86(64) a ARM. Více se dozvíte na stránkách projektu Siena (viz zdroj).

Zdroj: TZ Siena
reklama