reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

První orbitální raketa od Rocket Lab odstartovala

25.5.2017, Jan Vítek, aktualita
První orbitální raketa od Rocket Lab odstartovala
Nedávno jsme se podívali na první chystaný test rakety Electron novozélandské společnosti Rocket Lab. Ta už skutečně odstartovala a v plánu bylo dostat se na oběžnou dráhu, aby se ukázalo, zda bude moci na ni vynášet satelity.
Electron nakonec odstartoval ze soukromého odpaliště firmy Rocket Lab na Novém Zélandu, což lze brát jako jeden z hlavních kroků ve vývoji menších orbitálních raket, které budou vynášet do vesmíru malé satelity, o což je stále větší zájem. Podobné cíle má také společnost Virgin Orbit nebo Vector Space Systems, jejichž rakety jsou ale stále ve fázi vývoje. Rocket Lab tak ve své oblasti vede a Peter Beck (CEO a zakladatel) se pochlubil, že si firma postavila zcela svou vlastní raketu, a to za dobu kratší čtyř let a s omezenými prostředky i pracovními silami.





Electron tentokráte ve svém druhém stupni nesl především měřicí přístroje, jejichž údaje se budou v příštích týdnech analyzovat. Ovšem raketě se dle Becka tak úplně nepodařilo dostat na oběžnou dráhu, ale o detailech se už nezmínil. Uvedl ale, že zážeh prvního stupně, jeho následné oddělení a zážeh druhého stupně, to vše proběhlo velice dobře. Ovšem raketa nedosáhla požadované orbity, což se nyní bude zkoumat právě na základě provedených měření. Následovat mají ještě dva zkušební lety, než by se mělo začít s komerčním vynášením nákladu.





Raketa Electron je s výškou 17 metrů a průměrem 1,2 metru jen trpaslíkem mezi těmi, které mají dosahovat oběžné dráhy. Využívá devět motorů Rutherford v prvním stupní, které spalují kyslík a kerosin a každý má tah 34.500 liber, což je necelá pětina toho, co nabízí motory Merlin 1-D na raketách Falcon 9 firmy SpaceX. V možnostech Electronu pak má být vyslání 150 kg nákladu na oběžnou dráhu 500 km nad zem, což přijde dle předpokladů firmy na 5 milionů dolarů. Rocket Lab také plánují vysílat do vesmíru i přes 50 těchto raket za rok, o což nemá být nouze, neboť zájem o vysílání malých satelitů do vesmíru je dle šéfa konkurenčních Vector Space Systems velice vysoký.






Zdroj: Ars Technica
reklama