reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rozhovor: Michal Útrata o značce LYNX

3.8.2009, Michal Huspeka, rozhovor
Rozhovor: Michal Útrata o značce LYNX
Máme tu vyhodnocení posledního rozhovoru série Ptáme se za vás, kde pokládáte otázky osobnostem ze světa IT. Tentokrát se týkaly LYNX, tradiční značky počítačů - odpovídal Michal Útrata, business unit manager společnosti eD´system.
Další rozhovor ze série Ptáme se za vás, v němž jste mohli pokládat otázky přímo vy - čtenáři Světa hardware, se týkal LYNX, tradiční značky počítačových sestav. A kdo vlastně odpovídal?


Michal Útrata se představuje


O počítače LYNX se „starám“ již 6 let. Začínal jsem jako montážní technik při studiu vysoké školy v Brně. Po studiu jsem nastoupil jako obchodník do společnosti BGS LEVI Czech a.s., která vyráběla a prodávala počítače LYNX. Po sloučení společnosti BGS Levi Czech a společnosti eD' system na začátku roku 2008 jsem přestoupil na pozici business unit managera.

U značky LYNX mám na starosti koordinaci LYNX teamu (marketing, výroba a obchod). Zaměřuji se hlavně na komunikaci s LYNX partnery a rozvoj dealerské sítě. Na základě komunikace s LYNX partnery a výrobci hardwaru navrhuji nové konfigurace a řady skladových počítačů, doplňuji konfigurátor počítačů LYNX tak, aby zde byly dostupné nejnovější technologie.

Když mám nějaký volný čas, velmi rád sportuji. V létě jezdím nejčastěji na bruslích, v zimě se věnuji lyžování, které jsem v průběhu studia na vysoké škole jezdíval pravidelně učit do Špindlerova Mlýna.


Michal Útrata – business unit manager společnosti eD' system se zaměřením na počítače LYNX


O značce LYNX


LYNX je tradiční značka počítačů, která působí na českém trhu s osobními počítači již od roku 2000. Za pouhých pár let se počítače LYNX propracovaly na samotnou špičku v prodaných kusech mezi českými výrobci. Počítače LYNX usnadňují práci a zvyšují požitek ze hry a zábavy lidem každého věku, různých povolání a zájmů, a to již devět let.

I pro rok 2009 chystá značka mnoho novinek. Již od konce roku 2008 používají počítače LYNX kvalitnější zdroje. Od prosince tak zakoupíte PC LYNX výhradně se zdroji 80 PLUS. Změna přináší uživatelům úsporu nákladů na energii a zvýšení ochrany životního prostředí. Jejich účinnost je více než 80% při výkonu 20, 50 nebo 100%. Výhodou je také jeho nižší hlučnost.





V březnu představila společnost novou počítačovou sestavu Virtuální pokojíček 9. Jde opět o řešení určené pro konečného spotřebitele, který nechce ztrácet čas nakupováním jednotlivých komponent, ale preferuje hotové řešení, kde stačí desktop pouze vybalit z krabice a zapnout do zásuvky. Balení již obsahuje monitor, tiskárnu a vše potřebné pro okamžité používání počítače, včetně operačního systému. Kromě nejmodernějšího příslušenství nabízí Virtuální pokojíček 9 také novou moderní PC skříň, která odpovídá designovým trendům a splňuje kvalitativní nároky dnešní doby. Svým rozměrem je mnohem menší, než klasické PC skříně a proto je určena hlavně pro domácnosti, které stále více považují počítač za doplněk interiéru. I přes menší rozměr používá skříň standardní zdroj formátu ATX.

Dále jsme spustili nový konfigurátor počítačů, který umožňuje nakonfigurovat a objednat počítač za asi 3 minuty a zvládne to i člověk, který se orientuje v počítačích jen minimálně. Pokračujeme ve zmenšování počítačů a přesouváme se od skříní ATX přes mATX k ITX. Aktuálně připravujeme počítač, který bude ve skříni o velikosti asi 4 litry, který máte nyní možnost již v předstihu vyhrát v Expertiádě. A budeme mít i speciální PC pro dívky.



Jak šlo pokládat otázky?


Po dobu 7 dní bylo možné pomocí jednoduchého formuláře psát otázky do odpovídajícího tématu na našem fóru, kde je mohli ostatní registrovaní čtenáři hodnotit (Zajímavé/Nezajímavé). Pod každou otázkou se zobrazovalo i její aktuální skóre a kdo ji hodnotil. Po uplynutí jednoho týdne bylo téma uzamčeno, redakce vybrala 10 otázek s nejlepším skóre, přidala případně vlastní otázky a zaslala je k zodpovězení.

Pokud chcete nahlédnout na všechny navržené otázky pro tento rozhovor, přejděte na:
https://www.svethardware.cz/forum/showthread.php/36547-michal-utrata-business-unit-manager-lynx




1. otázka od: váša


Jaký je zájem o sestavy s Windows XP ve srovnání s Windows Vista?

Michal Útrata: V řešeních pro domácnost je poměr mezi XP a Vista přibližně 30 / 70 ve prospěch Visty. Ve firemním sektoru je prodej licencí přibližně stejný. Ale je zde možnost downgradu (zakoupení licence Vista business nebo ultimate a instalace XP professional) a z pohledu instalací je potom poměr přibližně 70 / 30 ve prospěch Windows XP professional.



2. otázka od: husky14


Opravdu si myslíte, že u desktop PC je formát ITX budoucnost?

Michal Útrata: Jedná se o výborné řešení pro firemní klientelu. Je to tiché a úsporné řešení. Ale i v domácnostech je určitá skupina zákazníků, kteří toto mohou využít.



3. otázka od: pas!k


Jak vnímáte to, že PC gramotnost uživatelů roste a PC si dnes skládá kde kdo na koleně. Co konkrétně děláte pro to, aby si uživatel raději koupil vaši PC sestavu, než aby si ji složil z aktuálně výhodných komponent s dobrým poměrem cena/výkon?

Michal Útrata: Skládání počítačů na koleně bylo, je a určitě i bude. Jsou zákazníci, kteří si chtějí skládat a ani srovnatelná cena je o tom nepřesvědčí, protože prostě chtějí. My jako výrobce počítačů LYNX říkáme našim partnerům, že dokážeme postavit prakticky cokoliv, pokud se jedná o zboží z naší nabídky a pokud máme ověřeno, že se jedná o kvalitní a spolehlivé komponenty.

Při skládání počítače může doma nastat několik problémů, které se nesnadně řeší, obzvláště když uživatel spekuloval a nakupoval od více obchodů. Třeba nekompatibilita komponent (např. základní deska a paměti) a následné problémy s výměnou zboží, které je funkční a v pořádku, ale nefungují společně. Dalším problém může nastat, když některá z komponent se již nevyrábí a obchodník uživateli vrátí peníze za např. vadnou základní desku. Zákazníkovi zůstane starý model procesoru, pamětí a třeba i grafické karty a nemá je kam zasadit. Tento problém nastal s koncem procesorů Intel Pentium 4 na socketu 478 i AMD Athlon skt. 754 i 939. Nyní proběhne u Intelu nástup další nové patice a pomalu bude končit výroba desek pro skt. 775 a je třeba si to uvědomit.

Co se týče cenové výhodnosti nákupu počítačových komponentů zvlášť vs. kompletní počítač LYNX, tak díky speciálním cenám, které získáváme od výrobců komponent, slevám na počítačové příslušenství a dalším akcím je možno se dostat za počítačový komplet i pod cenu, za kterou koupíte počítačové komponenty na internetu.

Kompletní počítač LYNX neznamená pouze složené komponenty, ale zákazník získá navíc i další služby. Upozornil bych hlavně na řešení reklamací do 5 pracovních dnů v síti servisních středisek (přibližně 100 míst po celé ČR) a technickou podporu, která je dostupná každý pracovní den a schopna poradit i případě softwarových problémů, na které se běžná záruka nevztahuje.



4. otázka od: pas!k


Jak vybíráte komponenty do vašich sestav? Stará se někdo o tzv. vyváženi jednotlivých sestav a jak u takovýchto sestav reagujete na pohyb cen jednotlivých komponent, které za měsíc nebo dva mohou být o 50% levnější?

Michal Útrata: Komponenty vybíráme podle určení sestav a po konzultaci s výrobci, tak aby byla sestava vyvážená. O většině takto radikálních poklesů cen jsme informováni předem a někdy dostaneme tyto ceny i dříve než jsou produkty za tuto cenu uvolněny pro volný prodej. Ceny sestav se upravují pravidelně, podle aktuálních cen komponent, které máme nastaveny v systému.



5. otázka od: Vezir


V posledních letech prudce stoupl prodej notebooků na úkor klasických PC. Plánujete přijít také s notebooky pod vlastní značkou LYNX, nebo zůstanete pouze u PC sestav? Případně jakou formou by toto bylo realizováno, zda obdoba VBI nebo vlastní cestou (platformy AMD, INTEL, VIA).

Michal Útrata: Notebooky LYNX jsme už 2x zkoušeli a neplánujeme toto opakovat.



6. otázka od: phantom


Jaké sestavy nejvíce prodáváte? Je větší zájem o samotné bedny nebo o kompletní "pokojíčky" s tiskárnou, reproduktory atd.?

Michal Útrata: Aktuálně prodáváme více samostatné počítače. Ale i náš Virtuální pokojíček má stále velmi zajímavé prodeje.



7. otázka od: beryll


Zkuste mě přesvědčit, proč si mám koupit právě sestavu LYNX? V čem je lepší než konkurence?

Michal Útrata: Počítače LYNX jsou rozhodně nejsnáze konfigurovatelné počítače na trhu. Jen v konfigurátoru máte možnost si postavit víc než 10.000 různých konfigurací počítačů a přibližně 5.000 konfigurací je dodatelných do 3 dnů. Počítače jsou samozřejmě kompletně otestovány a velmi kvalitně zabaleny, aby nemohlo dojít k poškození při přepravě.

Naše počítače jsou za velmi zajímavé ceny. Podle našich interních srovnání vycházíme výhodněji než s námi srovnatelná konkurence. V ceně máte zahrnutu i kompletní záruku se servisem do 5 pracovních dnů a technická podpora dostupná přes modrou linku (za cenu místního volání).



8. otázka od: husky14


Často se teď diskutuje o budoucnosti desktop PC na úkor notebooků, netbooků na jedné straně a konzolí na straně druhé. Jak vidíte budoucnost klasických desktop PC sestav Vy osobně?

Michal Útrata: Určitě se do budoucna ještě trochu změní poměr desktop PC / notebook ve prospěch notebooků, ale v západní Evropě už pociťují trend, že se někteří lidé vrací zpět ke stolním počítačům. Protože pokud nepotřebujete mobilitu, tak nepotřebujete notebook. Je třeba si uvědomit, že životnost notebooku je kolem 2 let, ale stolní počítač Vám vydrží i třeba 5 let díky použiti komponent s delší životností a možnosti snadného rozšíření.

Stolní počítač určitě zůstane ve firemní sféře jako stroj na běžné kancelářské aplikace, určitě i na pozicích, kde je nutný maximální výkon nebo možnost zobrazení na více monitorech. Na stolní počítač dnes není problém připojit až 4 monitory. Dále se udrží v domácnostech, kde bude sloužit jako hlavní domácí počítač, kde budete moct zálohovat data z notebooků nebo netbooků a hlavně hrát nejnovější počítačové hry, které si nejspíš nezahrajete na přenosném počítači, který ač se Tváří jako herní, tak obvykle nabízí poloviční výkon.



9. otázka od: Fanthomas88


Na svých stránkách píšete, že komponenty procházejí testy, než je zařadíte do nabídky. Zajímalo by mě přesně, jakým způsobem testy probíhají a dále jakými testy prochází celá sestava, než jde k zákazníkovi.

Michal Útrata: Ověřujeme 100% funkčnost dané komponenty a zároveň kompatibilitu s klíčovými produkty, které používáme pro výrobu. Při těchto testech zároveň ověříme i aktuální ovladače (zda jsou funkční, zda mají WHQL certifikaci).



10. otázka od: mstejska


Jak řešíte (a zda-li vůbec) hlučnost vašich sestav? Nebo zákazníky hlučnost nezajímá?

Michal Útrata: Hlučnost počítačů je samozřejmě pro naše zákazníky i pro nás velmi důležitá. Všichni výrobci komponent si toto uvědomují, takže hlavně využíváme jejich řešení (řízení otáček ventilátoru, podtaktování CPU apod.). Samozřejmě využíváme zdroje s vysokou účinností (účinnost našich zdrojů je vyšší jak 80%) a řízenými otáčkami ventilátorů. Na přání máme připraveny i vysoce účinné chladiče procesorů. V případě, že si zákazník zkonfiguruje sestavu, která se při testech jeví jako hlučná, konzultujeme toto se zákazníkem a provádíme úpravy ke snížení hluku.



Závěrem


Tímto děkujeme panu Útratovi za zodpovězení všech otázek.

Redakce Světa hardware
reklama