reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rozhovor: Michal Zbijowský ze Samsungu

8.10.2010, Karel Polívka, rozhovor
Rozhovor: Michal Zbijowský ze Samsungu
Máme tu vyhodnocení posledního rozhovoru série Ptáme se za vás, kde pokládáte otázky osobnostem ze světa IT. Tentokrát se týkaly společnosti Samsung - odpovídal Michal Zbijowski, produktový a marketingový manažer (notebooky a netbooky).
Další rozhovor série Ptáme se za vás, v němž jste mohli pokládat otázky přímo vy - čtenáři Světa hardware, se týkal společnosti Samsung. A kdo vlastně odpovídal?


Michal Zbijowski se představuje


Ve společnosti Samsung pracuji 6 měsíců na pozici Product Marketing Specialist. Dříve jsem zastával pozici Sales Managera ve společnosti Asus. V oblasti IT pracuji již 5 let. U Samsungu jsem zodpovědný za produktové portfolio notebooků a netbooků, uvádění nových produktů a marketingové činnosti s tím spojené. Ve volných chvílích se rád věnuji cestování a sportu, konkrétněji cyklistice.


Michal Zbijowski, produktový a marketingový manažer - notebooky/netbooky Samsung


O společnosti Samsung


Společnost Samsung Electronics Co., Ltd. je předním světovým výrobcem polovodičů, telekomunikačních zařízení, digitálních médií a technologií určených pro digitální konvergenci. V roce 2007 dosáhla tržeb ve výši 105 miliard amerických dolarů.





Společnost Samsung Electronics zaměstnává zhruba 150 000 pracovníků ve 134 pobočkách v dvaašedesáti zemích po celém světě. Je organizována do dvou základních obchodních divizí: digitální média a komunikační a přídavná zařízení. Značka Samsung Electronics je jednou z nejdynamičtěji rostoucích globálních značek dneška.

Samsung Electronics je předním výrobcem digitálních televizorů, paměťových čipů, mobilních telefonů a TFT-LCD displejů. Více informací naleznete na www.samsung.com



Jak šlo pokládat otázky?


Po dobu 7 dní bylo možné pomocí jednoduchého formuláře psát otázky do odpovídajícího tématu na našem fóru, kde je mohli ostatní registrovaní čtenáři hodnotit (Zajímavé/Nezajímavé). Pod každou otázkou se zobrazovalo i její aktuální skóre a kdo ji hodnotil. Po uplynutí jednoho týdne bylo téma uzamčeno, redakce vybrala 10 otázek s nejlepším skóre, přidala případně vlastní otázky a zaslala je k zodpovězení.

Pokud chcete nahlédnout na všechny navržené otázky pro tento rozhovor, přejděte na:
https://www.svethardware.cz/forum/showthread.php/52671-michal-zbijowski-produktovy-a-marketingovy-manazer-samsungu




1. otázka od: Krevety


Uvažuje Samsung o zlepšení podpory u produktů prodávaných v České republice?

Doplňující komentář:
Již několikrát jsem psal dotazy na e-mail podpory, ale jen zřídka se mi dostalo odpovědi a pokud ano, tak nebyla příliš nápomocná. Oproti ostatním společnostem na trhu zde velmi zaostáváte, což nepřispívá k dobrému světlu jinak kvalitních produktů.

Michal Zbijowski: Veškeré dostupné informace týkající se našich produktů naleznete především na naší korporátní webové stránce www.samsung.cz, která je podle mého spravována velmi dobře a pravidelně aktualizována. Tam chceme, aby naši zákazníci hledali informace především. Call centrum je nastaveno jako rozcestník pro specifické dotazy, přesto často jeho pracovníci zodpovídají dotazy, které lze najít i jinde, neboť naším cílem je, aby náš zákazník byl maximálně spokojen.



2. otázka od: odb


Ako je na tom Samsung a trend používania výlučne širokoúhlych lcd panelov v notebookoch a netbookoch s pomerom 16:9. Ponukate vaše produkty s lcd aj s iným pomerom stran?

Doplňující komentář:
Dnes sa všade propaguje HD a hry, kde tento rozmer je zaujímavý. Pri iných činnostiach je ten pomer nevyhovujúci až kontraproduktívny, ale na trhu nieje možnost kúpit notebook alebo netbook s iným pomerom stran ako 16:9.

Michal Zbijowski: V současné době Samsung celosvětově používá v NPC panely s poměrem 16:9. Tento poměr je nejžádanějším na trhu. Do konce roku není plán na produkci NPC s panelem s jiným poměrem stran.



3. otázka od: Milan Mroczkowski


Proč ve specifikacích nepíšete technologii obrazu? Myslím tím IPS, TN, PVA atd.

Michal Zbijowski: Veškeré naše notebooky i netbooky mají panely s technologií TN. Je to dano tím, že při notebooku uživatel většinou sedí před samotným LCD panelem a tudíž pozorovací úhly nemění (panel tak neinvertuje barvy pod tímto úhlem). Dalším důležitým aspektem pro využití TN panelu v noteboocích je všestrannost notebooků – od kancelářské práce až po přehrávání videa a hraní počítačových her, kde je zapotřebí rychlé odezvy panelu (technologie TN má nízkou dobu odezvy). Nezanedbatelným prvkem pak je i cena samotných panelů, která by v případě jiných než TN panelů cenu notebooků prodražovala.



4. otázka od: Petr S.


Samsung do ČR na trh notebooků vstoupil teprve nedávno. Můžete říci, jak se vaše notebooky u nás uchytily? Který z těchto notebooků byste doporučil pro klasické domácí použití?

Michal Zbijowski: Ano, Samsung začal prodávat NPC v ČR sice v prvním kvartálu letošního roku, nicméně Samsung má zkušeností s notebooky více než dost, jelikož první notebooky značky Samsung opustily továrnu na přelomu 80. a 90. let.

Obecně lze říci, že notebooky značky Samsung jsou českým zákazníkem dobře akceptovány a dosavadní prodejní výsledky splňují naše očekávání.

Co se týče doporučení notebooku pro klasické domáci použití, záleží na tom, zda bude notebook nahrazovat klasické PC, pak bych doporučil 17” notebook R730 nebo výkonnější variantu R780. Pokud počítáte s častějším přenášením, doporučil bych řadu R540 nebo R580, které lze pořídit za příznivou cenu a jsou vybaveny nejnovějšími procesory Intel.



5. otázka od: Jarin


Proč bych si měl vybrat právě notebook Samsung? Co mi nabídne navíc oproti konkurenci?

Michal Zbijowski: Jednoznačně bych chtěl v tomto bodě poukázat na kvalitu. Jelikož je Samsung schopen kompletace notebooku z větší části z vlastních komponent, je tímto zaručená i kompatibilita a kvalita. Ostatně dosavadní počet reklamací 0,3% mluví sám za sebe.

Pro zákazníky, kteří se chtějí odlišit, mají notebooky Samsung také co nabídnout. Designově povedená série 80 našla své příznivce a chystaná série SF bude určitě také zajímavá.



6. otázka od: Jarin


Jaké novinky v oblasti notebooků a netbooků chystáte pro nejbližší období?

Michal Zbijowski: Pro čtvrtý kvartál roku 2010 chystáme „refreshment“ a rozšíření nabídky.

Můžete se těšit na cenově zajímavé modely série RV510 a R540, elegantní modely série Q330 a Q530 přes výkonný notebook série RF510 až po stylové a výkonné notebooky SF510 a QX510.



7. otázka od: husky14


Kdybyste měl porovnat firmy Asus a Samsung, jak by to dopadlo?

Doplňující komentář:
Mám na mysli fungování uvnitř obou firem, prostředí, logistiku, interní komunikaci atd.

Michal Zbijowski: Bez odpovědi.



8. otázka od: mstejska


Proč nemá Samsung v České republice v nabídce profesionální notebooky?

Doplňující komentář:
Tím myslím notebooky s matným displejem, větším rozlišením, dockem atd.

Michal Zbijowski: Na českém trhu je Samsung s notebooky zatím krátce. Celosvětově má Samsung v nabídce samozřejmě profesionální notebooky série P, které splňují Vámi uvedené zmíněné podmínky – matný displej, vyšší rozlišení i port pro dockovací stanici. Zároveň jsou tyto notebooky opatřeny prvky zvyšující bezpečnost dat (TPM modul, Free Fall Sensor) a mají delší výdrž na baterie. Uvedení těchto modelů předpokládáme v první polovině roku 2011.



9. otázka od: Milan


Plánuje Samsung v blízkej budúcnosti implementovať rozhranie USB 3.0 do svojich periférnych zariadení vo väčšej miere? Koncom augusta mali byť na trh uvedené externé 2,5" HDD S2 portable 3.0, 7200 RPM... doteraz však nie sú v ponuke ani u nás ani v zahraničí. Vyskytol sa ohľadom USB 3.0 nejaký problém? Treba doriešiť ovládače?

Michal Zbijowski: V současné době je už v nabídce model notebooku s USB porty podporující standard 3.0.

Co se týče externích pevných disků, je USB 3.0 součásti 3,5“ Story Station. Tyto modely jsou v kapacitách 1 TB; 1,5 TB a 2 TB.

V těchto dnech přichází na trh také externí 2,5“ HDDS2 portable s podporou USB 3.0 v kapacitách 500 GB a 640 GB.



10. otázka od: Richmond


Jakým způsobem je prováděna výstupní kontrola Vašich produktů před samotným exportem z továrny? Např. poměr testovaných výrobků z palety, testování personálem namísto přístroje apod.

Michal Zbijowski: Po výrobě a před samotnou expedicí NPC z továrny je prováděna řada operací. Obecně lze tyto operace rozdělit do tzv. „performance inspection“, „apperance inspection“ a „special inspection“. Zahrnují několik desítek úkonů, z nichž lze vyjmenovat např. test nabíjení baterie, testování jednotlivých komponent, vzhledová kontrola (kontrola povrchové úpravy, zda nejsou škrábance, zlomené části atd...), kontrola otvírání LCD krytu až po vážení zabalených kusů (zjistí se, zda je přibalený manuál atd.) a kontrola zapečetění obalu. Záleží pak na jednotlivém kontrolním úkonu – některé se provádí na všech vyprodukovaných NPC, některé jsou prováděný vzorkově (až 10% z dané produktové série). Stejně tak některé provádí stroj, jiné musí provést personál.



Závěrem


Tímto děkujeme panu Zbijowskému za zodpovězení otázek.

Redakce Světa hardware
reklama